Прем’єр Словаччини піде у відставку але лишиться в уряді

18:01, 22.03.2021
Прем’єр Словаччини піде у відставку але лишиться в уряді

Прем'єр - міністр  Словаччини Ігор Матович

Таку заяву прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович зробив та тлі недоречного жарту, що спричинив міжнародний  скандал -  пообіцяв подарувати Росії Закарпаття в обмін на російську вакцину "Супутник V".

  

Як інформує «УМ»,  про це Матович написав на своїй сторінці  у Facebook.

 

Однак, словацький прем’єр за свою відставку зажадав чимало.

 

Він вказує, що готовий залишити посаду голови уряду, але при цьому хоче залишитися його членом.

 

Крім того політик  вважає, що у  відставку мають піти й  міністр економіки Ріхард Сулик та міністерка  юстиції Марія Колікова.

 

Крім того, пан Матович  хоче, щоб молодший партнер з коаліції, партія Свобода та справедливість (SaS), відмовилася від одного місця у Кабінеті міністрів.

 

У SaS заявили, що цінують згоду Матовича на відставку, оскільки це відкриває простір для перемовин. Однак там не згодні з усіма запропонованими умовами та вбачають у них наміри особистої помсти політичним суперникам.

 

Партія налаштована відкликати усіх своїх міністрів та вийти з коаліції, якщо до 24 березня не буде досягнуто домовленості.

 

Нагадаємо, що ця скандальна історія, в якій прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович зганьбився недоречним жартом про те, що нібито запропонував росіянам в обмін на вакцину «Супутник \/» частину України, трапилась ще 3 березня.

 

МЗС України відповіло прем’єру Матовичу. Від останнього вимагали вибачень.

 

Наступного дня, 4 березня, Матович публічно вибачився за некоректний жарт про «обмін українського Закарпаття на російську вакцину».

 

А 12 березня міністр охорони здоров’я Словаччини Марек Крайчі подав у відставку на тлі критики суспільства та парламентаріїв після закупівлі російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V».