«Шевченко промовлятиме до українських душ на віки» - Епіфаній

16:57, 10.03.2021
«Шевченко промовлятиме до українських душ на віки» - Епіфаній

Щороку в березні українці вшановують Тараса Шевченка.

"Щороку в березні українці згадують і вшановують Тараса Шевченка. Це не стільки данина моді чи виконання обов’язку, але певною мірою потреба особистості... Його доробок – ключ до більш глибокого розуміння потреб, болю, прагнень усього українського народу".

 

Як інформує УМ, про це написав Митрополит ПЦУ Епіфаній на сторінці у ФБ.

 

"Він – справжній геній, вірний син України, багатогранний і часом складний, як саме життя, але він – надзвичайно сильна духом людина... Тарас Шевченко впродовж усього свого життя вогненним словом боровся проти неправди, кайданів – не лише царських, панських, а й, насамперед, духовних, якими був скований та ув’язнений віками його рідний народ: «Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить…»", - додав Митрополит.

 

"Сьогодні ми з вами є безпосередніми творцями вільної України, що знають, якою ціною здобувається і захищається свобода, як важко рвуться ті «кайдани» і як злощасні сучасні «пани й кати» досі прагнуть нас лишити рабами, ще дужче скувати. І хоча ми живемо, як і передбачав Тарас Шевченко, «в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій», за нашу волю в протиборстві з агресором досі змушені віддавати свої життя кращі сини й доньки України. Не можуть не бентежити і внутрішні суперечності, незгода і протистояння, від яких так потерпала давня Україна і над якими теж проливав сльози великий Кобзар..."

 

Предстоятель ПЦУ звернувся до українців зі словами:

 

"Сьогодні ми з вами маємо можливість молитися в Україні рідною мовою в своїй рідній, єдиній помісній автокефальній Православній Церкві України. Пам’ять, настанови й духовний заповіт Тараса Шевченка живуть серед нашого побожного народу. Він досі є для нас сучасним, хоча й народився 207 років тому. І я впевнений, що таким же цікавим, актуальним і правдивим він житиме і промовлятиме до українських душ на віки – допоки є наш народ і є та Україна, про яку він закликав молити Бога:

 

«Смирітеся, молітесь Богу
І згадуйте один другого.
Свою Україну любіть,
Любіть її... Во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть»".

 

Нагадаємо, патріарх Святослав декламував уривок Шевченкового твору "До Основ'яненка" зі сцени Майдану в Києві, 9 березня 2014 року.

 

 

Як повідомляла УМ, “Россотрудничество” назвало Шевченка “російсько-українським поетом”. У Світовому конґресі українців просять Зеленського та РНБО заборонити цю організацію.

 

Читайте також: «ТАРАСОВІ ШЕВЧЕНКУ ВСЕ СПОДОБАЛОСЯ»: ЯК ПРІЗВИЩЕ ТА ІМ’Я КОБЗАРЯ ДОПОМАГАЮТЬ У ЖИТТІ ЙОГО ТЕЗКАМ