Роковини смерті Андрія Кузьменка: хіти звучать досі

11:18, 02.02.2021
Роковини смерті Андрія Кузьменка: хіти звучать досі

Андрій Кузьменко став автором десятків "вічних" пісень, які співають поколіннями.

6 років тому страшна автокатастрофа забрала життя талановитого українського музиканта Андрія Кузьменка. Артист помер, проте його хіти ми пам'ятаємо досі.  Протягом 26 років Андрій Кузьменко був незмінним лідером гурту "Скрябін".

 

Андрій Кузьменко (1968–2015) народився в місті Самбір Львівської області у сім'ї вчительки музики та інженера. У дитинстві мріяв стати водієм сміттєвоза, потім – лікарем-неврологом. Музикою почав займатися з 8 класу, після того як родина переїхала до Новояворівська. Ходив до музичної школи, грав на фортепіано.

 

Відслужив в армії, закінчив стоматологічний факультет Львівського медінституту. Але стоматологія йому не подобалась, натомість дедалі більше захоплювався музикою, зокрема панком. Наприкінці 1980-их років Андрій Кузьменко разом із друзями створює гурт «Скрябін».

 

Впродовж тривалого часу Кузьма працював ведучим популярних теле- та радіопрограм. Проявив себе і як талановитий письменник: у 2006 році видав книгу-автобіографію «Я, Побєда і Берлін», яка згодом декілька разів перевидавалась.

 

Він став автором десятків "вічних" пісень, які співають поколіннями. Також артист написав декілька книг. Зокрема, роман "Я, Побєда і Берлін", за яким зняли фільм, що презентують у 2021 році.

 

Творчість Андрія Кузьменка багатогранна, про неї можна розповідати довго. Кузьма був тією людиною, яка встигала всюди: виступав у різних містах України, приділяв час сім'ї, активно допомагав під час Євромайдану на війни на Донбасі, записував нові треки та писав книжки, пише редакція Showbiz 24 

 

 

Андрій не соромився висловлювати власну думку, мав чудове почуття гумору і дивився на світ з оптимізмом. За час своєї творчості він встиг залишити безсмерті композиції, завдяки яким завжди буде у пам'яті своїх відданих слухачів.

 

Цйого найпопулярніших хітів, які актуальні навіть через 6 років після того, як Кузьма відійшов у вічність.

 

Як повідомляла УМ,  Андрій Кузьменко «Скрябін» був музикантом, ведучим, продюсером, автором прози та лідером гурту «Скрябін».

 

2 лютого 2015 року близько 8:20 Андрій Кузьменко загинув у дорожньо-транспортній пригоді. Це сталося поблизу села Лозоватка, що на Дніпропетровщині. Зіткнулися позашляховик, за кермом якого перебував музикант, та молоковоз. Від отриманих травм лідер гурту "Скрябін" загинув на місці аварії. Тоді травми отримали ще 2 жінки, водій молоковоза не постраждав.

 

Напередодні смерті, 1 лютого, Кузьма дав останній концерт у Кривому Розі. Тоді колектив "Скрябін" виступив у Палаці молоді та спорту. Прощання з легендарним виконавцем відбулося в Преображенській церкві, що у Львові. Андрія поховали на Брюховицькому кладовищі (біля Львова) у родинному склепі Кузьменків.


17 серпня 2020 року, у день народження Андрія Кузьменка, президент України Володимир Зеленський підписав наказ про присвоєння йому звання Героя України Володимир Зеленський присвоїв Андрію Кузьменку звання Героя України .