У Гостинному дворі на Подолі хочуть створити Музей сучасного мистецтва

17:17, 30.01.2021
У Гостинному дворі на Подолі хочуть створити Музей сучасного мистецтва

Гостинний двір стоїть без даху і вікон ще з зими 2013 року і поступово руйнується.

Міністерство культури та інформаційної політики звертається до Кабміну з проханням передати на баланс відомства Гостинний двір на столичному Подолі для того, щоб створити на його базі Музей сучасного мистецтва і культурний хаб.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує міністр культури Олександр Ткаченко за результатами зустрічі з активістами та юристами, які роками захищають перлину Києва - Гостинний двір від приватної забудови.

 

«Враховуючи, що концепцію подальшого розвитку об’єкта ще не було презентовано, я виступив з ініціативою створити Музей сучасного мистецтва та культурний хаб саме на базі Гостинного Двору. Розмови про логічність і актуальність такої ідеї у спільноті тривають вже чимало років. Реалізація у межах проекту Великої Реставрації. І відповідно звернувся до прем’єра щодо передачі його на баланс міністерства культури та інформаційної політики», - зазначає пан Ткаченко.

 

На його думку, це допоможе вберегти Гостинний Двір від долі чергового ТРЦ в історичному серці столиці.

 

 

І додає, що «звернення до Кабінету Міністрів щодо передачі Гостинного двору до МКІП – державна позиція, яка дозволить реставрувати та відновити Гостинний Двір, а також створити і Музей сучасного мистецтва, і один із кращих культурних хабів країни».

 

Міністр обіцяє, що Гостинний Двір у жодному випадку не буде переданий під приватну забудову.

 

І запевняє, що кожен крок міністерства щодо Гостинного Двору обов’язково обговорюватиметься із громадськістю і буде висвітлюватись публічно.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році. 15 серпня 2011 року Кабмін виключив Гостинний двір з Державного реєстру пам`яток архітектури.

 

20 вересня 2012 року Київрада передала ТОВ "Укрреставрація" в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Це рішення обурило столичних активістів, тому вони розпочали у Гостинному дворі акцію протесту.  

 

24 червня 2014 року Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостинного двору під протиправну реконструкцію будівлі.

 

24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну про виключення Гостинного двору з реєстру пам’яток.

 

У вересні 2016 року Господарський суд Києва відмовив фонду Держмайна у поверненні архітектурної пам’ятки Гостинного Двору у державну власність.

 

Гостинний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року.

 

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав "Укрреставрацію" повернути будівлю – пам’ятку архітектури "Гостинний двір" Регіональному відділенню ФДМУ по місту Києву.

 

Мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столична влада очікує на передачу Гостинного двору у власність громади, готова взяти приміщення на баланс та привести його до належного стану.