У «Вербовому гаю» у Києві відкрили сквер пам’яті загиблих в авіакатастрофі в Ірані

14:59, 08.01.2021
У «Вербовому гаю» у Києві відкрили сквер пам’яті загиблих в авіакатастрофі в Ірані

Небайдужі громадяни несуть сьогодні до цього пам'ятного знаку квіти, ставлять лампадки (Фото "Укрінформ")

У річницю трагедії в Дніпровському районі Києва, у парку "Вербовий гай", урочисто відкрили сквер пам'яті загиблих пасажирів і екіпажу авіалайнера МАУ, який був збитий військовими у небі над Іраном 8 січня 2020року.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ

 

Нині на майданчику встановлено пам'ятний знак жертвам катастрофи - сірий гранітний камінь, на якому прикріплено табличку із написом «PS 752» і датою 08.01.2020.

 

 

 

Небайдужі громадяни несуть сьогодні до цього пам'ятного знаку квіти, ставлять лампадки. Лунає сумна музика. На цьому ж майданчику було встановлено екран, на якому показували фото загиблих у цій авіакатастрофі.

 

 

 

 

У заході, серед інших, взяли участь СЕО авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України" Євгеній Дихне, заступник генпрокурора Гюндуз Маммедов, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, заступник міністра юстиції Валерія Коломієць і заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович.

 

 

«Тут буде сквер пам'яті. Він буде розбитий за проєктом архітектора, який виграв конкурс нещодавно. Я думаю, ви зможете вже навесні побачити роботи з озеленення цього скверу, і упродовж 2021 року ми обов'язково завершимо будівництво цього скверу», - сказав у коментарі журналістам президент МАУ Євген Дихне.

 

Зі свого боку секретар РНБО Олексій Данілов сказав журналістам, що починаючи з перших хвилин, «наша держава робила все від неї залежне, щоб ми дізналися, що ж насправді відбулося в Тегерані».

 

«Україна, зокрема, наголошувала, що це була ракета російського виробництва ТОР М-1, яка двічі потрапила в наш літак... Та група, яка працювала в Тегерані, повернулася з достатнім обсягом інформації. Я не можу зараз все розголошувати, але ми чітко усвідомлюємо, що відбулося, хто за цим стоїть, нащо вони це робили», - повідомив він.

 

За словами секретаря РНБО, нині тривають перемовини, продовжується розслідування української прокуратури.

 

«І я можу запевнити, що ми обов'язково поставимо останню точку в цьому питанні. Питання складне, ускладнюється тим, що непроста країна і непрості відносини», - зазначив Данілов.

 

Також на церемонії відкриття були присутні рідні та члени сімей загиблих членів екіпажу рейсу PS752, представники авіакомпанії МАУ, інших міністерств і відомств, Служби безпеки України.

 

 

Крім того, у заході взяли участь представники посольств Канади, Великої Британії, Афганістану, а також посол Швеції Тобіас Тиберг.

 

Зауважимо, в роковини авіакатастрофи МАУ, 8 січня, працівники посольства України в Ірані взяли участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих українців. Дипломати разом з сім'ями відвідали місце падіння Boeing 737. Працівники Посольства поклали квіти на місці авіакатастрофи українського літака, повідомляє пресслужба відомства.

 

На изображении может находиться: растение, на улице и природа

 

Дипломати також вшанували пам'ять жертв авіакатастрофи МАУ хвилиною мовчання.

 

Під час церемонії вшанування пам'яті з промовою виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ірані Сергій Бурдиляк, в якій згадав імена українців, що стали жертвами жахливого інциденту.

 

На изображении может находиться: 1 человек, стоит, танцует, гуляет, обувь, на улице и природа

 

Також дипломат наголосив, що Україна спільно з зацікавленими сторонами продовжуватиме встановлювати справедливість у процесі прозорого та неупередженого розслідування всіх обставин катастрофи

 

Крім цього, мовиться про продовження зусиль дипломатів щодо виплати гідних компенсацій родинам загиблих співвітчизників.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський 8 січня вшанував перші роковини збиття українського літака МАУ. Український лідер назвав трагедію рубцем на серці нації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вшанував жертв авіакатастрофи в Ірані: справа честі для влади добитися справедливості

 

Україна, Афганістан, Великобританія, Канада і Швеція зробили заяву в річницю збиття рейсу PS752 української авіакомпанії МАУ під Тегераном.