«Рубець на серці нації»: Зеленський про авіакатастрофу МАУ в Ірані

14:31, 08.01.2021
«Рубець на серці нації»: Зеленський про авіакатастрофу МАУ в Ірані

В Києві відбулося вшанування пам'яті загиблих рейсу PS752

Президент Володимир Зеленський 8 січня вшанував перші роковини збиття українського літака МАУ. Український лідер назвав трагедію рубцем на серці нації.

 

Життя 176 мирних людей на борту мирного літака злочинно забрали 2 ракетами, написав Зеленський у своєму телеграм-каналі.

 

"Трагедії такого масштабу - це завжди рубець на серці нації. Вже ні у кого немає сумнівів у тому, що двома ракетами були злочинно забрані життя 176 мирних людей на борту мирного літака. Не знати тоді, що в повітрі саме пасажирський літак, було неможливо. Не зрозуміти, що перша ракета вразила зовсім не військову ціль, також було неможливо. Це вже аксіоматичні дані", - заявив президент.

 

Він зазначив, що "в сучасному світі немає шансу, що такий злочин залишиться без належної реакції. Терміну давності в таких злочинів теж немає".

 

"Тим більше що Іран вже визнав свою провину. І ми, очевидно, також йдемо до дієвого покарання винних і отримання належних компенсацій для сімей загиблих. Все це обов'язково буде зроблено. Тому що тільки так справедливо. Хоча все це, на жаль, вже ніколи не компенсує людських втрат", - зауважив Зеленський.

 

За його словами, найменше, що могла зробити держава для пам'яті загиблих українців, це відзначити їх званнями Героїв України. "Екіпаж літака діяв абсолютно чітко і за правилами, все робив професійно, до останнього відповідаючи за життя пасажирів. Це також всі визнали", пише президент.

 

"Зовсім скоро будемо мати пам'ятне місце, куди могли б прийти родичі, близькі загиблих, просто громадяни. Щоб згадати, подумати, посидіти поруч зі своїми. І де можна було б хоча б частково позбутися відчуття тієї божевільної несправедливості від того, що сталося" , - заявив Зеленський.

 

"Скільки б часу і зусиль не потребував процес переговорів і вся необхідна міжнародна робота, ми отримаємо всі відповіді і обов'язково отримаємо всі необхідні компенсації. Сьогодні ж повинні щиро вшанувати пам'ять 11 наших громадян, чиї життя були забрані в той трагічний день. І повинні щиро підтримати сім'ї, які втратили в той день своїх рідних", - сказав президент.

 

Як повідомляла УМ, Україна, Афганістан, Великобританія, Канада і Швеція зробили заяву в річницю збиття рейсу PS752 МАУ.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вшанував жертв авіакатастрофи в Ірані: справа честі для влади добитися справедливості