Нацгвардія США почала зводити паркан навколо Капітолію

12:22, 08.01.2021
Нацгвардія США почала зводити паркан навколо Капітолію

Урядовці не уявляли, що існує можливість прориву до Капітолію.

Національна гвардія Армії США зведе навколо Капітолію 3-метровий нездоланий (non-scalable fence - англ.) паркан, який простоїть щонайменше 30 днів.

 

Як інформує УМ, про заявив міністр Армії США Раян Маккарті, повідомляє Голос Америки.

 

У ході спільної прес-конференції із мером Вашингтона Мюріель Баузер, посадовець Пентагону заявив, що події напередодні бути "жахливим та ганебним днем" в історії США. За його словами Пентагон надав необхідні ресурси у відповідь на запит мера столиці США.

 

Наразі у Капітолії перебуває 850 військових Нацгвардії, а до вихідних кількість нацгвардійців у Вашингтоні досягне 6200 осіб.

 

Маккарті також заявив, що урядовці не уявляли, що існує можливість прориву до Капітолію.

 

За його словами, Пентагон надав необхідні ресурси у відповідь на запит мера столиці США.

 

Крім того, мер округу Колумбія Мюріель Боузер продовжила надзвичайну ситуацію, яка була оголошена в 6 січня на 15 днів, дозволивши вводити комендантську годину в будь-який час.

 

Як повідомляла УМ, 6 січня Конгрес США мав оголосити офіційні результати американських виборів президента. Однак розлючені прихильники Дональда Трампа прийшли під будівлю Капітолію та почали прориватися всередину.

 

Протестувальники ламали огорожу та вступали у бійку із силовиками. Надвечір 6 січня їм таки вдалося потрапити всередину. Також почалася стрілянина. Одна жінка отримала поранення і згодом померла. Кілька офіцерів теж отримали поранення.


Лише на наступний день на спільній сесії Конгресу таки змогли оголосити переможця президентських виборів. Новим главою держави стане Джозеф Байден – після церемонії інавгурації, запланованої на 20 січня.

 

Обраний президент США Джо Байден 7 січня заявив, що люди, які штурмували будівлю Капітолію, є "внутрішніми терористами".

 

Згодом Дональд у твітері опублікував відеозвернення до нації. У ньому він закликав своїх прихильників "охолонути".