Капітолій штурмували «внутрішні терористи» - Байден

09:14, 08.01.2021
Капітолій штурмували «внутрішні терористи» - Байден

У зв'язку із заворушеннями у Вашингтоні влада пред'явила звинувачення 55 особам

Обраний президент США Джо Байден 7 січня заявив, що люди, які штурмували будівлю Капітолію, є "внутрішніми терористами".

 

Окрім того, Байден звинуватив чинного президента Дональда Трампа у підбурюванні людей до насилля. Відповідну заяву Байден зробив під час відеозвернення, оприлюдненого на сторінці у твітері.

 

Новообраний президент США наголосив, що людей, які штурмували Капітолій, не можна назвати протестувальниками.

 

"Ці люди, радше, бунтівники або внутрішні терористи. Трамп намагався використовувати натовп, щоб були проігноровані голоси 160 мільйонів американців, які проголосували в листопаді", -  розповів Байден.

 

Однак передумови для такого бунту формувалися, на думку новообраного президента, вже давно. США 4 роки жили під керівництвом президента, який зневажав демократію.

 

Байден наголосив, що ключовим завданням наразі є відновити незалежність та цілісність у сфері управління юстиції.

 

За його словами, події 6 січня у Капітолії були нападом на демократію США. Це один із найпохмуріших днів в історії країни.  Байден переконаний, що Трамп використав натовп, щоб зірвати засідання Конгресу.

 

Додамо, у зв'язку із заворушеннями у Вашингтоні, зокрема біля будівлі Конгресу США, влада пред'явила звинувачення 55 особам, повідомило агентство Bloomberg.



Відзначається, що підозрюваним в основному інкримінують незаконне проникнення і напад. Однак одного чоловіка затримали біля Капітолія з напівавтоматичною гвинтівкою і 11 коктейлями Молотова.
 

При цьому, заявив виданню в. о. прокурора столичного округу Колумбія Майкл Шервін, у майбутньому будуть висуватися і інші звинувачення.
 

Також Шервін уточнив, що 15 зі згаданих 55 справ планують відкрити на федеральному рівні, а 40 - на рівні столиці.
 

За даними ЗМІ, підозрюваних можуть також звинуватити в змові й участі в заколоті і заворушеннях.
 

Зазначимо, чинний президент Дональд Трамп засудив атаку на Капітолій і заявив, що всі винні в трагедії у Вашингтоні будуть покарані.

 

До речі, чинний президент США Дональд Трамп закликав американців до примирення і заявив, що особи, які брали участь у штурмі Капітолію, будуть покарані за порушення закону
 


"Мій штаб активно користувався всіма юридичними можливостями щодо оскарження результатів виборів, тим самим я боровся за захист американської демократії. <...> Тепер Конгрес сертифікував результати, і нова адміністрація прийде до влади 20 січня. Я тепер зосереджуся на бездоганній передачі влади" , - сказав глава держави.
 

Також Трамп засудив насильство в будівлі Конгресу і повідомив, що розпорядився залучити Національну гвардію і федеральні правоохоронні органи для забезпечення безпеки будівлі і вигнання осіб, які вторглися.
 

"Як усі американці, я розгніваний насильством, беззаконням і влаштованим кошмаром. <...> Америка є і завжди повинна бути країною закону і порядку", - зазначив він і додав, що всі винні у трагедії отримають покарання.

 

Як повідомляла УМ, 6 січня Конгрес США мав оголосити офіційні результати американських виборів президента. Однак розлючені прихильники Дональда Трампа прийшли під будівлю Капітолію та почали прориватися всередину.

 

Протестувальники ламали огорожу та вступали у бійку із силовиками. Надвечір 6 січня їм таки вдалося потрапити всередину. Також почалася стрілянина. Одна жінка отримала поранення і згодом померла. Кілька офіцерів теж отримали поранення.


Лише на наступний день на спільній сесії Конгресу таки змогли оголосити переможця президентських виборів. Новим главою держави стане Джозеф Байден – після церемонії інавгурації, запланованої на 20 січня.

 

П’ятий президент України Петро Порошенко привітав обраного президента США Джо Байдена з утвердженням перемоги на рівні Конгресу.