Епіфаній засудив передачу Лаврову старовинної української ікони з Луганська

11:27, 18.12.2020
Епіфаній засудив передачу Лаврову старовинної української ікони з Луганська

Епіфаній зазначив, що ця ікона якраз з української території, яка наразі окупована.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній прокоментував передачу главі МЗС Росії Сергієві Лаврову представниками Сербії старовинної української ікони з окупованого Луганська в Сараєві. Митрополит Київський і всієї України назвав це "політичним жестом" Сербії в бік Росії.

 

За його словами, кожен народ повинен поважати інші народи й не робити таких вчинків.

 

Як інформує УМ, про це митрополит розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

За його словами, такий вчинок є "політичним жестом" в бік Росії, оскільки ця ікона якраз з української території, яка наразі окупована.

 

"Добре, що МЗС відреагувало на цю подію, бо такі речі взагалі не повинні відбуватися", - заявив предстоятель ПЦУ.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту до Міністерства закордонних справ в Сараєві з вимогою невідкладно й однозначно з'ясувати, яким чином позолочена ікона з Луганська опинилася у країні.

 

Печатка

                                    Воскова печатка на іконі

 

Медіа оприлюднили фото ікони, розповсюджене сербським агентством СРНА. На ньому видно воскову печатку. Вона свідчить, що пам'ятка належить Україні.

 

Урядовці у Сараєві ситуацію не коментують. Хорватське агентство ХІНА відзначило, що на боці підтримуваних Росією бойовиків на сході України воювали й деякі боснійські серби. Одного з них, Ґаврила Стевича, наразі судять, оскільки закон БіГ забороняє громадянам країни вступати до іноземних збройних формувань.

 

Нагадаємо, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 14 грудня 2020 року перебував у Сараєві.

 

Члени президії Боснії і Герцеговини Шефік Джаферович й Желько Комшич ухилилися від зустрічі з ним на знак протесту. Вони зробили це, бо напередодні Лавров зустрівся з Мілорадом Додиком у приміщенні, де не було державного прапора Боснії та Герцеговини.



Під час перебування у Сараєві сербський представник Мілорад Додик подарував очільнику МЗС Росії старовинну українську ікону.

 

В ПЦУ засудили передачу української ікони Лаврову.

 

 
Як повідомляла "УМ", екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) подякував всім тим хто долучився до реставрації Андріївської церкви у Києві.