В НАТО виступили за надання Україні членства в Альянсі

10:48, 03.12.2020
В НАТО виступили за надання Україні членства в Альянсі

Україна сподівається отримати План дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі на його наступному саміті в 2021 році.

Низка міністрів закордонних справ на засіданні НАТО висловили принципову підтримку в питанні надання Україні членства в Альянсі

 

З такою заявою виступив глава МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляється на сайті відомства. Він зазначив, що Київ продовжує рухатися в цьому напрямку.

 

«Україна в подальшому рухається до членства в Альянсі і очікує надання Плану дій щодо членства. Низка міністрів у своїх виступах також заявили, що принципово підтримують надання Україні членства в НАТО», — підкреслив міністр закордонних справ України на засіданні НАТО, присвяченому проблемам безпеки в регіоні Чорного моря.

 

Кулеба зазначив, що Київ хоче більше взаємодії з Альянсом, зокрема і більше навчань на території України.

 

«Істотне погіршення ситуації в регіоні Чорного моря загрожує не тільки безпосередньо причорноморським країнам, а й державам Південної Європи, Близького Сходу і Північної Африки. Тому я вітаю готовність НАТО забезпечити підтримку регіону Чорного моря та посилити взаємодію з Україною і Грузією», — сказав міністр.

 

За словами глави МЗС, участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під керівництвом НАТО, а також проведення в Одесі запланованих на травень 2021 року спільних командно-штабних навчань Україна-НАТО «Незламна стійкість» сприятиме поглибленню взаємодії з Альянсом.

 

Крім того, Кулеба детально поінформував учасників засідання про мілітаризацію Росією окупованого Криму, яка несе загрозу режиму ядерного нерозповсюдження, і порушення норм міжнародного права на півострові. Зокрема, йдеться про примусовий призов українців до Збройних сил РФ.

 

Міністр запросив країни НАТО до участі в реалізації «Кримської платформи», яка спрямована на гарантування безпеки в регіоні Чорного моря.

 

Нагадаємо, Україна сподівається отримати План дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі на його наступному саміті в 2021 році.