В «Слузі народу» вважають ув'язнення за неправдиве декларування неефективним

11:05, 02.12.2020
В «Слузі народу» вважають ув'язнення за неправдиве декларування неефективним

Робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи дійшла згоди, що норма про ув'язнення за недостовірне декларування стану посадових осіб виявилася неефективною і найкращим способом впливу будуть громадські роботи.

 

Як інформує УМ, про це заявила народний депутат від Слуги народу Ольга Совгиря, передає Радіо Свобода.

 

"Якщо ми проаналізуємо статистику застосування цього виду покарання - позбавлення волі - за статтею 366-1, яку визнав неконституційним Конституційний суд, то побачимо, що такий вирок був винесений один. Стаття фактично не працює. Можливо, питання в ефективності цієї норми в тому, що суддя, оцінюючи відповідність правопорушення, яке вчинила конкретна особа, і цю норму, вважає, що потреби її застосовувати немає", - заявила Совгиря.


Водночас робоча група з врегулювання конституційної кризи вважає, що громадські роботи будуть більш ефективним способом впливу "на ту категорію, до якої планується застосовувати статтю".

 

"Її планується застосовувати до так званих топ-чиновників. І для топ-чиновника, скажімо так, дуже болючий, дуже проблемний з точки зору сприйняття такий вид покарання, як громадські роботи. Уявіть собі, під камери, з розголосом і так далі", - вважає депутат.

 

Вона додала, що зараз обговорюється ідея, щоб карати за недостовірне декларування якщо не позбавленням волі, то її обмеженням.

 

"Він трошки м'якший, ніж позбавлення волі, але також передбачає несприятливі наслідки з точки зору свободи пересування для особи, до якої застосовано цей вид покарання", - зазначила депутат.

 

Раніше стало відомо, що народні депутати зі Слуги народу, Європейської солідарності, Батьківщини, За майбутнє і Голосу подали законопроект про повернення відповідальності за недостовірне декларування інформації, який передбачає покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

 

Як повідомлялола УМ, під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

3 листопада Антикорупційний комітет парламенту підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумкова щодо відновлення е-декларування в початковому вигляді.

 

Раніше Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонував припинити повноваження суддів КСУ, визнати його рішення "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України.

 

27 листопада Зеленський зареєстрував законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації