НАЗК опублікувало перелік високопосадовців, які брешуть у декларації

12:02, 30.11.2020
НАЗК опублікувало перелік високопосадовців, які брешуть у декларації

Найбільше недоброчесних НАЗК виявило серед депутатів місцевих рад.

Національне агенство з питань запобігання корупції оприлюднило перелік посадовців, які брехати у своїх деклараціях. Найбільше недоброчесних НАЗК виявило серед депутатів місцевих рад.

 

А от найменше у реєстрі корупціонерів народних депутатів України, повідомляє пресслужба НАЗК.

 

Загалом з 2019 року до Реєстру корупціонерів потрапили 97 осіб. Їх звинувачують в умисному неподанні декларації чи декларування неправдивих відомостей.

 

До Реєстру корупціонерів потрапили: 42 депутати місцевих рад, 15 посадовців органів Державної кримінально-виконавчої служби України, 11 посадовців державних та комунальних підприємств, 8 державних службовців (зокрема працівники Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, Держгеокадастру, районних державних адміністрацій, державні виконавці), 6 посадовців органів Національної поліції України, 6 посадовців органів Державної служби надзвичайних ситуацій,
3 суддів, 3 посадових осіб місцевого самоврядування, 2 лісників, 1 народний депутат України.

 

У НАЗК пояснили, що 17 з 97 отримали покарання у вигляді позбавлення волі.

 

64 посадовця отримали покарання у вигляді 150 – 240 годин громадських робіт. Найчастіше покарання застосовувалося до депутатів місцевих рад. 17 посадовців – від 1 до 1,6 року позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування. Обмеження діє 1 – 2 роки.

 

16 корупціонерів заплатили від 42 500 до 51 000 гривень штрафу. Найчастіше такі покарання отримували державні службовці та судді.

 

Також усім недоброчесним посадовцям заборонили на 1 – 2 роки обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Як повідомляла УМ, під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

Через скандальне рішення Конституційного Суду корупціонерів не можуть притягувати до відповідальності за брехню у декларації. У НАЗК заявили, що правоохоронці вже закрили кілька кримінальних проваджень про неправдиве декларування на загальну суму понад 30 мільйонів гривень. Наслідки скандального рішення КСУ: правоохоронці закрили справ на 30 мільйонів гривень

 

Зауважимо, що до реєстру корупціонерів у жовтні потрапили аж 600 людей.