Через рішення КСУ закриють понад 100 кримінальних справ - НАБУ

18:02, 29.10.2020
Через рішення КСУ закриють понад 100 кримінальних справ - НАБУ

У НАБУ вважають, що КСУ захищає інтереси окремих суддів, проти яких було відкрито кримінальне провадження.

Через рішення Конституційного суду, яким скасовано кримінальну відповідальність за неправдиве декларування та обмежено повноваження Нацагентства з питань запобігання корупції, буде закрито понад 100 кримінальних проваджень.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі Національного антикорупційного бюро.

 

«Станом на 27 жовтня 2020 року в роботі НАБУ перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. 7 особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами). Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті. Відтак, посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності», — повідомили в НАБУ.

 

У відомстві наголошують, що рішення було політичним і у такий спосіб КСУ захищає інтереси окремих суддів, проти яких було відкрито кримінальне провадження.

 

«Таке рішення не витримує жодної критики, ані з етичної, ані з правової точки зору. Адже остаточне рішення в разі виявлених порушень суддями законодавства у сфері запобігання корупції є виключною прерогативою судів, а не НАЗК чи НАБУ. Відтак висновки КСУ про нібито порушення незалежності суддів за нинішнього законодавства про запобігання корупції є безпідставними», — вважають у відомстві.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський персонально відповідає за руйнування антикорупційної інфраструктури - Порошенко

 

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.

 

Через реакцію ЄС президент Зеленський скликав термінове засідання РНБО 29 жовтня