Чорногорія і Сербія вислали послів через історичну суперечку

11:31, 29.11.2020
Чорногорія і Сербія вислали послів через історичну суперечку

Прапори Сербії (ліворуч) і Чорногорії.

Чорногорія та Сербія влаштували дипломатичну «війну»: зокрема, дзеркально  вислали послів через історичну суперечку - рішення Подгорицької скупщини у 1918 році.

 

Як передає УМ, про це повідомляють світові ЗМІ у неділю.

 

Причиною суперечки стало те, що посол Сербії у Чорногорії Володимир Божович під час засідання асоціації, що представляє чорногорських сербів, зробив скандальну заяву: назвав рішення влади Чорногорії 1918 року об'єднатися з Сербією "визволенням" і "актом доброї волі" чорногорського народу.

 

Через це офіційна Подгориця звинуватила дипломата у "втручанні у внутрішні справи Чорногорії" та дала 72 години, щоб залишити країну. Його оголошено персоною нон грата у Чорногорії.

 

У МЗС заявили, що дипломат протягом тривалого часу втручався у внутрішні справи Чорногорії, попри неодноразові попередження про неприпустимість такої поведінки. І додали, що Божович "принизив державу, яка надала йому дипломатичний імунітет".

 

У МЗС Чорногорії вказують, що у 2018 році парламент країни ухвалив резолюцію про скасування рішення Подгорицької скупщини, тож висловлювання посла Сербії принижують нинішній чорногорський парламент.

 

У відповідь офіційний Белград заявив про висилку із Сербії посла Чорногорії в країні Тарзана Мілошевича, керуючись принципом взаємності. Сербське міністерство закордонних справ наказало дипломатові покинути країну протягом 72 годин.

 

Зауважимо, що на зборах Подгорицької скупщини (парламенту) 1918 року учасники постановили, що Чорногорія стане частиною Королівства сербів, хорватів та словенців, яке згодом стало називатися Югославія. У 2006 році Чорногорія проголосила незалежність, вперше ставши суверенною державою з часу закінчення Першої світової війни.