Партія Порошенка вимагає від НАБУ розслідувати розкрадання коронавірусного фонду

16:45, 17.11.2020
Партія Порошенка вимагає від НАБУ розслідувати розкрадання коронавірусного фонду

Софія Федина під час виступу в Раді.

Народні депутати фракції "Європейська солідарність" звернулися до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з вимогою розслідувати нецільове використання керівництвом держави, зокрема, урядом Шмигаля, коштів коронавірусного фонду.

 

Як повідомляє Україна молода, про вчинення кримінального правопорушення заявили депутати від «ЄС» Софія Федина і Володимир Ар’єв на брифінгу в Раді у вівторок.

 

Так, пані Федина наголошує, що в умовах стрімкого зростання кількості хворих критично не вистачає засобів лікування, медикаментів, апаратури та ліжко-місць, тоді як кошти з коронавірусного фонду витрачаються не на медичні потреби.

 

"Також маємо заяву наших закордонних партнерів щодо коштів, які нам надав на боротьбу з коронавірусом Європейський Союз, які теж були у ковідному фонді, і у яких виникають питання – куди ці кошти пішли", - зазначила депутатка.

 

За її словами, у партії «Європейська солідарність» переконані, що розпорядник бюджетних коштів – службові особи Кабміну здійснили «нецільове використання бюджетних коштів та видатки з бюджету без встановлених бюджетних призначень і всупереч закону «Про державний бюджет 2020 року».

 

Тому Софія Федина констатує: «Це свідчить про те, що в діях окремих службових осіб Кабінету Міністрів України є ознаки складу кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 210 Кримінального кодексу України».

 

Тоді як Володимир Ар’єв нагадав, що кілька днів тому колишній міністр фінансів, ексрадник глави Офісу президента Ігор Уманський заявив про масштабні розкрадання коштів і нецільове використання у розмірі від 36 до 40% коштів від тих, які виділялися на будівництво і реконструкцію доріг.

 

«Є абсолютно конкретні приклади. Наприклад, було виділено 12 мільярдів гривень на будівництво 30 кілометрів дороги Дніпро — Решетилівка. Це ціна, яка в 4 рази перевищує європейські ціни на будівництво доріг. При попередній владі такі суми на будівництво нової дороги використовувалися на ділянці довжиною понад 80 кілометрів», — зауважив народний депутат.

 

За його словами, переможець тендеру має відношення до картелю, про який говорив ексміністр фінансів Уманський.

 

«Загалом існує схема, по якій Кабінет міністрів України виділяє кошти, щоб освоювати гроші на будівництво доріг могла лише Національна асоціація доріг України. Люди, які туди не входять, не мають жодної можливості взагалі брати участь в тендерах. Тобто відбувається „розпил“ між своїми», — сказав пан Ар’єв.

 

І підкреслив: «На дороги витрачено 20 мільярдів, а на закупівлю апаратів ШВЛ витрачено лише 40 мільйонів гривень. Не закуповувалися в достатній кількості кисневі концентратори, не виділилися кошти взагалі, щоб підготувати приймальні відділення».

 

На його думку, детективи НАБУ мають розслідувати, яким чином виділялися кошти, яким чином розподілялися і яким чином витрачалися.

 

Відтак, фракція «ЄС» просить НАБУ внести відомості про вчинення посадовими особами Кабінету Міністрів кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 210 (порушення законодавства про бюджетну систему України) КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати досудове розслідування.

 

Як повідомляла "УМ", колишній радник голови Офісу президента і колишній міністр фінансів Ігор Уманський закидає керівництву держави втрату адекватного сприйняття реальності, а також безпрецедентний рівень зростання корупції в контексті проєкту Зеленського «Велике будівництво».

 

Напередодні Петро Порошенко презентував план порятунку України від коронавірусної кризи.