Карантин: Зеленський закликає мерів не грати у «добрих поліцейських»

09:07, 15.11.2020
Карантин: Зеленський закликає мерів не грати у «добрих поліцейських»

Володимир Зеленський бере участь в онлайн-нарадах з лікарні "Феофанія". (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликає місцеву владу і бізнес взаємодіяти, щоб «карантин вихідного дня» виявився ефективним. Своє звернення він адресував мерам українських міст, які відмовилися посилювати карантинні обмеження в суботу і неділю.

 

Як інформує Україна молода, на цьому Зеленський наголосив у своєму відеозверненні, записаному в лікарні «Феофанія» у суботу ввечері.

 

Глава држави закликав міських голів дотримуватися оголошених обмежень для збереження життів громадян. А дії мерів, які саботують рішення уряду, Зеленський пов’язує з другим туром місцевих виборів, на яких очільники міст хочуть отримати підтримку електорату.

 

"Вони думають не про кількість захворілих у своїх містах, а про кількість голосів у другому турі.Якщо продовжимо грати у "добрих поліцейських" на місцях, не будемо виконувати рішення уряду та відзначатимемо це грандіозним концертом на площі міста, або продовжимо не вірити в коронавірус… Тоді, я впевнений, програємо всі ми. Не окремий мер, не міністр, не президент, а програє вся країна. Давайте цього не допустимо", - вважає президент.

 

На його переконання,карантин вихідного дня має стримати поширення Covid-19 і убезпечити Україну від повного локдауну.

 

Мовляв,«карантин вихідного дня» можна не підтримувати, але не можна не розуміти, чому його ухвалили: через збільшення кількості хворих. Зеленськийвизнав, що окремі сфери бізнесу зазнають збитків, але уряд працює над новими й наявними програмами підтримки бізнесу.

 

«Є гроші та бізнес, а є життя людей. Жорстке неприємне питання, але воно стоїть: чи хтось рахував утрати, якщо в кіно чи ресторани взагалі не буде кому ходити?», — сказав президент.

 

Ідодав, що ефективність посилень залежатиме від взаємодії бізнесу та влади: центральної та місцевої, але в «деяких мерів продовжуються місцеві вибори».

 

Нагадаємо, що багато підприємців в Україні виступили проти карантину вихідного дня.

 

Як повідомляла «УМ», 11 листопада Кабінет Міністрів ухвалив рішення про відмову від адаптивного карантину і запровадження на території України обмежень помаранчевого рівня.

 

Низка міст відмовляється виконувати рішення уряду.  Тоді як прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що місцева влада повинна дотримуватися карантину вихідного дня і закликав правоохоронців проконтролювати це.

 

Мер Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що «більшої дурні, ніж карантин «вихідного дня» він не бачив.