Черкаси «чинять опір»: карантину вихідного дня тут не буде

18:40, 13.11.2020
Черкаси «чинять опір»: карантину вихідного дня тут не буде

На засіданні виконкому Черкаської міськради члени комісії ТЕБ та НС не підтрималти введення "карантину вихідного дня". (Фото Черкаської міськради)

У Черкасах знову «чинять опір», як це було у травні після рішення міської влади пом'якшити карантин в обласному центрі всупереч центральній владі.

 

Тож і сьогодні, 13 листопада,  на  засіданні виконавчого комітету Черкаської міської ради члени комісії ТЕБ та НС не підтримали ухвалу уряду щодо введення "карантину вихідного дня".

 

Про таке рішення черкаську міську владу просили підприємці, які напередодні виходили на мітинг і заявляли, що «карантин вихідного дня» зруйнує їхній бізнес, адже  половину своєї виручки вони заробляють саме у вихідні дні.

 

Прийшли підприємці і на засідання виконкому та  знову закликали владу дати дозвіл працювати, обіцяючи виконувати санітарні карантинні норми – забезпечити масочний режим та дотримання дистанції у невеликих магазинах, ТРЦ та на ринках.

 

За недотримання «карантину вихідного дня» висловився і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який заявив, що наразі вже протестовано більше 60 тисяч жителів Черкас,  та начальник міського департаменту охорони здоровʼяВсеволодКульчиковський, який назвав такий карантин неефективним, який не призведе до покращення ситуації з ковідом.

 

За словами міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, «більшої дурні, ніж карантин «вихідного дня» він не бачив.

 

Якщо його запровадити, наголошує черкаський мер, то бюджет міста зупиниться. І що отримають люди натомість, які втратять робочі місця, що отримає міський бюджет за те, що він недоотримає сотні мільйонів.

 

«Може статися так, що ми не виплатимо надбавки та зарплати лікарям, вчителям, коммунальникам», – заявляє Анатолій Бондаренко.

 

І додає, проблеми  є,  тільки їх треба вирішувати не таким способом, не за рахунок підприємців.

 

Тож відтепер у Черкасах на «карантинних» вихідних можна вільно ходити містом, заходити у заклади громадського харчування,  магазини,  ТРЦ, скуповуватися на ринках, оздоровлюватися у спортивних клубах, фітнес-центрах та басейнах, відвідувати заклади культури.  Заборонена тільки робота нічних клубів.

 

Все це починає діяти вже з завтрашнього вихідного дня.

 

Як повідомляла УМ, низка міст відмовляється виконувати рішення уряду. Серед них – Рівне, Одеса, Львів та інші.

 

Кабінет Міністрів планує виплачувати грошову компенсацію підприємцям та працівникам, які залишаться без заробітку у карантин вихідного дня.

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на селекторній нараді наголосив, що місцева влада повинна дотримуватися карантину вихідного дня і закликав правоохоронців проконтролювати це.

 

За його словами, місцева влада не має права робити будь-яких винятків для сфер бізнесу, яких стосуються обмеження.