Українці просять скасувати карантин вихідного дня

11:59, 12.11.2020
Українці просять скасувати карантин вихідного дня

Епіцентр у інстаграмі заявив про введення "72-годинної п'ятниці".

В Україні зареєстрували електронну петицію з вимогою скасувати карантин вихідного дня. Її автор вважає, що введення такого обмеження не вплине на поширення COVID-19, але матиме катастрофічні наслідки для економічного й культурного життя суспільства.

 

Станом на ранок 12 листопада петиція набрала вже 5 858 підписів з 25 тисяч необхідних. Відповідне звернення опублікували на сайті електронних петицій.

 

"Карантин вихідного дня спричинить повну втрату прибутків, призведе бізнес до нерентабельності і закриття. Крім того, він означатиме масове звільнення десятків тисяч працівників, зокрема серед незахищених верств населення, жінок та молоді", - зауважила авторка петиції Катерина Єгорова.

 

За її словами, представники бізнесу вимагають не вводити карантин вихідного дня, а в разі введення – скасувати. Також вони хочуть, аби уряд не обмежував години роботи підприємців.

 

Крім того, авторка петиції вимагає, аби Кабмін проводив консультації з громадськістю перед ухваленням карантину.


Карантин вихідного дня діятиме вже 14 – 15 листопада з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.
Його ввели на 3 тижні.

 

Згідно з обмеженнями, на вихідних можуть працювати лише аптеки, ветеринарні аптеки, продуктові магазини та АЗС.

 

Великі компанії вже засудили введення такого карантину. Зокрема, "Планета кіно" заявила, що обмеження призвели до звільнення близько 500 працівників, а "Епіцентр" взагалі відмовився виконувати рішення уряду. Після запровадження карантину вихідного дня "Епіцентр" у інстаграмі заявив про введення "72-годинної п'ятниці". 

 

На брифінгу 12 листопада Очільник МОЗ Максим Степанов засудив таку реакцію компанії.

 

"Хочете покуражитися? Зробити фарс на здоров'ї людей? То поїхали зі мною в реанімацію! Покуражтесь перед людьми, які помирають кожного дня, які лежать у реанімації. Покуражтесь перед лікарями, які роблять все, щоб зберегти життя людей. Такий вам кураж потрібен?", - обурився Степанов.

 

"Епіцентр" заявив, що попри рішення Кабміну компанія не дотримуватиметься карантину вихідного дня. У торговій мережі зауважили, що продукти та ліки у них продаються: "Завозимо пальне".


Як повідомляла УМ, карантин вихідного дня діятиме вже 14 – 15 листопада. Він триватиме 3 тижні.

 

Обмеження передбачають заборону діяльності закладів харчування, торговельних центрів, культурних закладів, спортзалів, фітнес-центрів, готелів та хостелів.
На вихідних працюватимуть лише аптеки, продуктові магазини, АЗС та фінзаклади для населення.

 

Зауважимо, українські підприємці засудили введення такого обмеження. Все тому, що на вихідних ресторатори та кінотеатри отримують половину виторгу за тиждень.