Посли G7 вважають рішення КСУ поверненням України в минуле

16:51, 29.10.2020
Посли G7 вважають рішення КСУ поверненням України в минуле

На рішення Конституційного Суду про визнання неконституційними окремих положень закону про запобігання корупції вже відреагували посли G7. Вони наголосили, що стривожені такими новинами.

 

Так, посли G7 зауважили, що Україна досягла значного прогресу, впроваджуючи після Революції Гідності антикорупційні реформи, однак зараз може зробити крок у минуле, мовиться спільній заяві послів у твіттері.

 

"Посли країн G7 стривожені зусиллями скасувати антикорупційні реформи, що відбулися після Революції Гідності. Ми підтримуємо український народ, який продовжує боротися за втілення свого прагнення заможної й демократичної України. Було досягнуто такого значного прогресу, Україна не повинна повертатися в минуле", - мовиться у повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський персонально відповідає за руйнування антикорупційної інфраструктури - Порошенко

 

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.

 

Через реакцію ЄС президент Зеленський скликав термінове засідання РНБО 29 жовтня