Рішення КСУ: Зеленський скликав термінове засідання РНБО і вимагає жорсткої реакції

13:10, 29.10.2020
Рішення КСУ: Зеленський скликав термінове засідання РНБО і вимагає жорсткої реакції

Водночас конкретики в повідомленні ОП наразі немає.

Президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО 29 жовтня. Під час зустрічі, ймовірно,  обговоритимуть скандальне рішення КСУ щодо скасування е-декларування та реакції на нього.

 

Необхідні законопроєкти, які надалі запобігатимуть виникненню подібних кризових ситуацій, будуть напрацьовані й подані Зеленським до Верховної Ради як невідкладні, повідомляє пресслужба Офісу Президента.

 

За словами президента, зараз необхідна негайна та жорстка оцінка рішень Конституційного суду. Він натякнув, що дії суддів стають дедалі небезпечнішими для українського суспільства.

 

Мовляв, ті намагаються переглянути ключові частини суспільного договору в Україні, які передбачають нульову толерантність до корупції.

 

В Офісі Президента назвали це неприпустимим. Саме тому було схвалене рішення щодо скликання термінового засідання РНБО.

 

"Нищівні удари, які завдаються досягненням країни у сфері ефективної протидії корупції, не можуть залишатися поза увагою", - заявив Зеленський.

 

Президент запропонує членам РНБО обговорити ситуацію, що склалася та ухвалити відповідні рішення. Водночас конкретики в повідомленні ОП наразі немає.

 

Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов В РНБО заявили про загрозу нацбезпеці: це може бути пов'язано зі скасуванням е-декларацій наголосив, що рішення КСУ носять антидержавний характер. Він заявив про загрозу національній безпеці України.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.