Разумков обіцяє швидку реакцію президента і Ради щодо рішення КСУ

15:21, 29.10.2020
Разумков обіцяє швидку реакцію президента і Ради щодо рішення КСУ

Разумков вважає, що тиск неприпустимий на будь-яку гілку влади.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков запевнив, що у парламенті швидко відреагують на рішення КСУ про визнання неконституційними окремих положень закону про запобігання корупції та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. На це також відреагує і президент.

 

Разумков зауважив, що рішення КСУ серйозно сприйняли іноземні партнери України, відтак Рада має швидко доопрацювати законодавство з урахуванням позиції Конституційного Суду України, сказав він під час робочого візиту до Німеччини, цитує "РБК-Україна".

 

За його словами, тиск неприпустимий на будь-яку гілку влади.

 

"Але якщо ми виходимо з антикорупційної реформи, вона більше, ніж важлива для держави... Ви бачите реакцію наших іноземних партнерів. Вона, м'яко кажучи, досить серйозна. І ті досягнення, які були зроблені протягом кількох років... Я говорю і про НАБУ, і про САП, і про Вищий антикорупційний суд – це все маленькі, але важливі кроки у боротьбі з корупцією", - пояснив Разумков.

 

Він також розповів про наслідки рішення КСУ. Зокрема, зауважив, що на рішення буде швидка реакція як з боку парламенту, так і з боку президента.

 

"Я впевнений, що досить швидко буде реакція з боку парламенту та президента. І ми будемо на законодавчому рівні допрацьовувати ті механізми, які є на сьогодні, для того, щоб система продовжувала працювати", – додав Разумков.

 

Зауважимо, що раніше представниця Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря заявляла, що парламент відреагує на прогалини, які виникли в законодавстві. Вона додала, що будуть внесені законодавчі ініціативи для усунення положень, які визнані судом неконституційними.

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.

 

Через реакцію ЄС президент Зеленський скликав термінове засідання РНБО 29 жовтня