«Фантастична історія отримала продовження»: у Росії своя версія отруєння Навального

12:48, 07.10.2020
«Фантастична історія отримала продовження»: у Росії своя версія отруєння Навального

МЗС Росії звинуватило в упередженості результати експертизи Організації із заборони хімічної зброї

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило в упередженості результати експертизи Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), які підтвердили, що російського політика Олексія Навальний отруїли речовиною з групи «Новачок».

 

 

Росія бачить у цьому "заздалегідь спланований конспірологічний сценарій", повідомили на сайті російського МЗС.

 

У російському відомстві заявили, що нададуть державам-учасницям ОЗХЗ "хронологію залаштункових маніпуляцій основних дійових осіб цієї вистави".

 

"Фантастична, по суті, історія, ініційована з подачі Берліна його євроатлантичними союзниками укупі з керівництвом Технічного секретаріату ОЗХЗ, отримала своє продовження за заздалегідь спланованим конспірологічним сценарієм", - мовиться у заяві.

 

6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї оприлюднила висновок щодо отруєння Олексія Навального. У ньому вказано, що у біоматеріалах російського опозиціонера виявили сліди агента, подібного до інших з групи "Новачок".

 

Після цього уряд Німеччини заявив, що найближчими днями обговорить "наступні кроки" з ОЗХЗ та європейськими партнерами. Водночас лабораторії у Франції та Швеції підтвердили отруєння Навального нервовим агентом з групи "Новачок" ще 14 вересня.


Напередодні ОЗХЗ підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруту виявили в його біомедичних пробах. Речовина, якою його отруїли, формально не заборонена, але за своєю структурою подібна до двох хімікатів з групи «Новачок». Їх заборонили у листопаді 2019 року.

 

Як повідомляла УМ, Олексій Навальний заявив, що до його отруєння причетний особисто президент Росії Володимир Путін.

 

 після отруєння опозиціонера Олексія Навального російська Держдума вирішила спільно з Німеччиною проводити розслідування цієї події. Новину про це опублікували на офіційному сайті Держдуми, але потім вона безслідно зникла.

 

 Олексій Навальний перебував в німецькій клініці "Шаріте" з 22 серпня. До цього він був госпіталізований з літака до лікарні в Омську з ознаками отруєння і в комі.

 

Після проведення лабораторних тестів федеральний уряд Німеччини оголосив про однозначні докази присутності в організмі російського опозиціонера хімічного нервового агента групи «Новічок".

 

У вівторок Навальний опублікував в Інстаграм перше після отруєння повідомлення і розповів, що вже може дихати самостійно.

 

23 вересня Навального виписали з лікарні