«Інавгурація» Лукашенко: як відреагували в світі

16:15, 23.09.2020
«Інавгурація» Лукашенко: як відреагували в світі

Попри масові протести у Білорусі, Олександр Лукашенко таки вступив на посаду президента Білорусі.

У більшості європейських країн дотримуються думки, що інавгурація Олександра Лукашенка не є законною, як і результати президентських виборів.

 

Як інформує УМ, свою думку висловили низка країн

 

У Литві інавгурацію Лукашенка назвали фарсом. Саме так охарактеризував подію у твіттері міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс.

 

"Який фарс. Забудьте про вибори. Забудьте про інавгурацію. Колишній президент Білорусі не стаж менш колишнім. Навпаки. Його нелегітимність – це факт з усіма наслідками, які з цього випливають", - наголосив Лінкявічюс.



Після інавгурації і Берлін не визнає Олександра Лукашенка законним президентом Білорусі, повідомив офіційний представник німецького уряду Штеффен Зайберт.

 

МЗС України підтвердило попередню позицію Києва: президентські вибори у Білорусі не були чесними та демократичними.

 

Проте, як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі зі своїм угорським колегою Петером Сійярто, щодо теперішнього статусу Лукашенка ще будуть проводити консультації. Про це повідомляє Укрінформ.

 

"Жодних послів не запрошували. Щоб ви розуміли, що не запросили навіть посла Російської Федерації. Ви знаєте, що позиція України дуже чітка: вибори в Білорусі не були вільними, чесними і прозорими. Стосовно оцінки інавгурації і політичного статусу президента Лукашенка ми ще будемо проводити додаткові наради", - зазначив Кулеба.

 

Володимир Зеленський закликає чинну самопроголошену владу Білорусі провести повторні вибори президента. На його думку, діалог білоруської влади та народу може посприяти виходу з політичної криззи, заявив президент в інтерв'ю словацькому економічному виданню Hospodárske noviny, передає пресслужба Офісу Президента.

 

За словами Зеленського, протести у Білорусі викликали найбільшу політичну кризу в країні за час її незалежності.

 

"Така криза має вплив не лише на сусідні з Білоруссю країни. Події там уже мають наслідки для Європи. Ми бачимо, що виникла найбільша політична криза за всі роки незалежності Білорусі. Вона також пов’язана з економічною та соціальною кризами, які вже визріли та проявляють наслідки", - заявив президент.

 

Глава держави додав, що якщо сценарій політичної кризи в Білорусі буде негативним, то щонайменше сотні тисяч білорусів емігрують до країн Європи, як біженці.

 

Український лідер висловив думку, що найкращий вихід з кризи в Білорусі – провести нові чесні вибори президента.

 

"Якщо кандидати впевнені у своїй перемозі, то немає чого боятися ще одних виборів. Це дії влади, яка не боїться свого народу", - пояснив Зеленський.

 

Він наголосив, що в час протестів як ніколи важливий діалог можновладців та суспільства. Чинній владі потрібно уникати насильства та дбати про свій народ.


У Словаччині підтримують позицію інших європейських держав та не визнають легітимності Лукашенка, повідомив глава словацького МЗС Іван Корчок у твіттері.

 

"Лукашенко відповідальний за президентські вибори в Білорусі, які не були ні вільними, ні справедливими. Словаччина підтримує громадян Білорусі", - написав Корчок.

 

У Кремлі таємну інавгурацію Лукашенка назвали внутрішньою справою Білорусі. Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков навіть не захотів коментувати подію, зазначивши, що білоруська влада вчинила так, як вважала за необхідне.

 

Додамо, країни Євросоюзу не визнали законними результати президентських виборів у Білорусі. ЄС підготував санкційний список проти 40 білоруських чиновників. Проте наразі санкції не вступили в дію через позицію Кіпру.

 

Як повідомляла УМ, попри масові протести у Білорусі, Олександр Лукашенко таки вступив на посаду президента Білорусі.

 

Зранку 23 вересня біля Палацу Незалежності у Мінську, що є резиденцією Лукашенка, почали збиратися силовики та чиновники. Також до будівлі стягнули військову техніку, а рух для особистого транспорту перекрили.

 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів».

 

Координаційна рада опозиції Білорусі кличе громадян на безстрокову акцію непокори через «інавгурацію» Олександра Лукашенка