З пляжу «Дельфін» в Одесі нарешті прибрали танкер Delfi

09:19, 10.09.2020
З пляжу «Дельфін» в Одесі нарешті прибрали танкер Delfi

Танкер Delfi прибирають з пляжу Дельфін за допомогою плавкрану "Атлас-4". (Фото з ФБ-сторінки Владислава Криклія)

Танкер Delfi, який сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін» ще 22 листопада 2019, нарешті забрали з пляжу. Сталося це майже через 9,5 місяців, у четвер, 10 вересня вранці.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує міністр інфраструктури Владислав Криклій у соцмережах.

 

"Delfi покинув пляж Дельфін. Сумувати не будемо", - написав міністр у соцмережах. І виклав світлину морського горизонту, зроблену з пляжу, на якій вже немає танкера.

 

Кілька днів тому, фахівці передбачали, що спочатку з судна відкачають усю воду, яку подавали, аби Delfi набуло вертикальної позиції. Потім за допомогою тросів танкер мали з’єднати iз баржею та плавкраном «Атлас-4» доставити до Чорноморського порту.
 
Нагадаємо, танкер «Делфі» сів на мілину біля міського пляжу Одеси восени минулого року. Через аварію в тій причорноморській акваторії рівень забруднення води нафтопродуктами (мазут) підвищився у 90 разів.
 
До липня 2020-го судновласник танкера намагався ліквідувати наслідки аварії самостійно, проте після низки невдалих спроб на допомогу довелося прийти екстреним службам України. До ліквідаційних робіт залучили фахівців Одеської філії Адміністрації морських портів України. Дві авторитетні компанії («Трансшип» i «Бруклін-Київ») узяли на себе фінансування повного комплексу робіт, а також організацію процесу.
 
За даними журналістського розслідування програми Watchdogs, судно належить колишньому депутату Миколаївської обласної ради від «Партії регіонів» Олегу Ковтунову. Поряд iз компаніями депутата танкер «Делфі» фігурував у кримінальній справі щодо контрабандних операцій групи Сергія Курченка.