Катастрофа МАУ в Тегерані: пілоти керували літаком до останнього

18:30, 23.08.2020
Катастрофа МАУ в Тегерані: пілоти керували літаком до останнього

Літак МАУ помилково збили протиповітряні сили Ірану.

Організація цивільної авіації Ірану оприлюднила дані з «чорних скриньок» з літака МАУ, збитого над Тегераном у січні 2020 року.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє іранське інформагентство Tasnim у неділю.

 

Бортовий самописець припинив запис польотних даних о 6:14 ранку за місцевим часом через потрапляння уламків першої ракети в літак. До вибуху літак летів у звичайних умовах.

 

«Чорна скринька» встигла записати всі звуки з кабіни пілотів упродовж 19 секунд після вибуху ракети. Перша ракета завдала серйозних ушкоджень літаку, але двигуни не відключилися.

 

Екіпаж із трьох людей, зокрема інструктор польотів, намагалися до останнього контролювати та керувати літаком. Розмова пілотів свідчила про електричні проблеми, інструктор польотів надав вказівки увімкнути допоміжний блок живлення.

 

Зсередини пасажирського салону не долітали жодні звуки, а розмови та реакція екіпажу свідчила про їхнє фізичне здоров'я у момент польоту, зробили висновок експерти.

 

Через те, що запис у кабіні завершився через 19 секунд після вибуху, а друга ракета досягла літака щонайменше за 25 секунд після першої — неможливо проаналізувати вплив другої ракети на літак.

 

Водночас заступник міністра закордонних справ, керівник української групи переговорників із Іраном щодо катастрофи українського літака Євген Єнін заявив, що Україна вимагатиме від Ірану гарантій неповторення інциденту зі збиттям літака МАУ під Тегераном, а також компенсацій як родичам загиблих пасажирів авіакомпанії "МАУ", так і державі Україна.

 

Зокрема, пан Єнін наголосив у коментарі Радіо Свобода:

 

«Минуло 8 місяців з моменту катастрофи і іранська сторона, яка є відповідальною за технічне розслідування, нарешті вирішила оприлюднити результати зчитування "чорних скриньок", яке, я хотів би нагадати, відбулося у Франції майже півтора місяці тому. І зазначене розслідування підтвердило те, що ми з самого початку припускали, що літак був абсолютно справний, як і всі його системи, всі пілоти діяли у відповідності до наявних інструкцій, і більше того, зазначений рейс отримав всі потрібні погодження на виліт від іранської як військової, так і цивільної адміністрації. Більше того, чітко підтверджено, що причиною трагедії стало потрапляння в літак двох ракет протиракетної оборони іранської сторони».

 

Як повідомляла «УМ», літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні в Тегерані. Спочатку влада Ірану не визнавала факт збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни.

 

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

 

Нещодавно у Франції успішно розшифрували дані «чорних скриньок» збитого у січні над Тегераном літака МАУ. У МЗС України заявили, що розшифровка підтвердила, що лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, а на момент збиття він був справний.

 

З Іраном поки не домовилися про виплату компенсацій родинам загиблих та авіакомпанії.