Кандидати в президенти Білорусі вирішили оскаржити результати

17:18, 12.08.2020
Кандидати в президенти Білорусі вирішили оскаржити результати

За словами політиків, спостерігачі зафіксували досить багато порушень законодавства про вибори.

Четверо опозиційних кандидатів у президенти Білорусі вирішили оскаржити результати голосування. Мовиться про Анну Канопацька, Андрія Дмитрієва та Сергія Череченя. Раніше схожу заяву подала й Світлана Тихановська.


Про те, що Анна Канопацька просить визнати вибори недійсними та підготувала відповідну скаргу в ЦВК, передає інформаційна агенції "РИА Новости".

 

Також про схоже рішення повідомили Андрій Дмитрієв і Сергій Черечень, оскільки вони не погоджуються не з підсумками голосування через численні порушення та фальсифікації, пише Інтефакс-Захід.

 

"Якщо встигнемо, сьогодні, 12 серпня, подамо скаргу до Центрвиборчкому. Суть скарги – тотальна фальсифікація підрахунку голосів та порушення законодавства про вибори", – наголосив Дмитрієв.

 

Кандидати у президенти додали, що раніше спостерігачі їхніх виборчих штабів направили низку скарг в прокуратуру та ЦВК. За словами політиків, спостерігачі зафіксували досить багато порушень законодавства про вибори.

 

Зауважимо, що 10 серпня скаргу до ЦВК подала ще одна кандидатка – Світлана Тихановська. Зникнення Тихановської після візиту до ЦВК: кандидатка в президенти вийшла на зв'язок Також відповідні колопотання подав і її штаб. У Тихановської підкреслюють, що вони не визнають попередньо оголошені 80%, які начебто віддали за Лукашенка. І переможницею вважають саме Світлану.


"Скаргу подано через виявлені порушення законодавства під час підрахунку голосів і з вимогою повторного підрахунку. У разі неможливості повторного підрахунку голосів вибори на окремих дільницях повинні бути визнані недійсними", - розповіла речниця штабу Тихановської Анна Красуліна.

 

Щоправда, після походу до ЦВК Світлана Тихановська перестала виходити на зв'язок і зрештою опинилася в Литві. У її штабі кажуть, що тривалий час у кабінеті голови комісії Єрмошиної кандидатка у президенти провела з посадовцями силових структур. Натомість сама Єрмошина вийшла.

 

Як повідомляла УМ, напередодні виборів у Білорусі почалися переслідування та затримання опозиційних активістів, що викликало обурення у громадськості. У Мінську декілька разів збиралися мітинги та акції протесту, але їх розганяв ОМОН.

 

Протести продовжилися й після волеявиялення народу, також в країні оголосили загальнонаціональний страк. Оскільки люди не погоджуюються з результатами виборів.

 

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала білорусів припинити протести.

 

Під час протестів у ніч на 11 серпня в Білорусі затримано понад дві тисячі осіб. 

 

10 серпня під стінами білоруського посольства в Києві правоохоронці затримали п’ятьох осіб. Серед них був колишній політв’язень Кремля Олександр Кольченко, якого звільнили 7 вересня 2019-го року під час обміну в’язнями. Суд присудив 40 годин виправних робіт.