Опозиціонерка Світлана Тихановська пояснила від'їзд з Білорусі

12:35, 11.08.2020
Опозиціонерка Світлана Тихановська пояснила від'їзд з Білорусі

Сама ж кандидатка в президенти пояснює: пішла на це, щоб бути зі своїми дітьми.

Світлану Тихановську вивезли з країни за рішенням білоруської влади. На такий крок кандидатка у президента пішла, аби звільнити керівницю свого штабу Марію Мороз. Обидві жінки зараз перебувають у Литві. Сама ж кандидатка в президенти пояснює: пішла на це, щоб бути зі своїми дітьми.


Марію Мороз затримали ще напередодні виборів, повідомила довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, інформує TUT.by.

 

"У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на свободі і жива. Вони виїхали разом з Мороз, проте у заручниках – досі частина команди", - розповіла Ковалькова.

 

У штабі зазначають, що наразі завдання номер один – захистити вибір білорусів та зупинити кровопролиття. 11 серпня опозиціонери проводитимуть консультації щодо своїх подальших дій.


Про виїзд Тихановської до Литви повідомив очільник МЗС Литви Лінас Лінкявічус у твіттері. Глава дипвідомства зазначив, що Тихановська – у безпеці.


Вона заявила, що спершу думала, мовляв, ця передвиборча компанія її настільки загартувала, що вона все це витримає. Втім тепер вона вважає, що так і залишилася слабкою жінкою, якою була раніше.

 

"Я схвалила дуже важке для себе рішення. Це рішення я схвалила абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій жодним чином на нього просто не могли вплинути", - запевнила Світлана Тихановська.

 

Вона підкреслила, що чудово розуміє, що через свій вибір багато хто її засудить, а дехто й зненавидить. Втім кандидатка в президенти Білорусі побажала нікому не опинитися в тій ситуації, в якій опинилась вона.

 

"Тому, люди, бережіть себе, будь ласка. Жодне життя не варте того, що зараз відбувається. Діти – це найважливіше, що є в нашому житті", – резюмувала білоруська політикиня.

Зазначимо, що ще 10 серпня головна конкурентка чинного президента Лукашенка пішла у ЦВК оскаржувати результати виборів. Начебто з нею там на кілька годин пропав зв’язок. У ЗМІ з’явилась інформація, що Тихановську утримують насильно. Проте також наголошувалось, що це може бути провокація. Згодом Тихановська повідомила, що з нею все гаразд.

 

Як повідомляла УМ, 9 серпня у країні обирали президента.

 

Згідно з попередніми даними, чинний глава держави набрав близько 80%. Тихановська – менше ніж 10%.

 

Лукашенко вперше відреагував на протести:  "Чекаєте, що перед вами я чи хтось встане на коліна, і цілуватиме пісок яким ви ходили!? Не буде цього! Тому ви маєте це чітко уявляти. Поводьтеся згідно з законом. Якщо поводитиметесь саме так, претензій до вас від нас не буде", – додав він.

 

Олександр Лукашенко також заявив, що протестувальників у Білорусь нібито доставляли із Польщі, Великобританії, України, Росії та Чехії. Він стверджує, що саме в країнах ЄС був центр управління мітингувальниками. Загалом, на його думку, вибори пройшли, як свято.

 

  •