Червона зона: у Тернополі пасажири зупинили потяг попри заборону, мерія теж протестує

13:33, 03.08.2020
Червона зона: у Тернополі пасажири зупинили потяг попри заборону, мерія теж протестує

Станом на 3 серпня коронавірусом на Тернопільщині заразилися 3113 людини.

З 3 серпня потяги далекого сполучення тимчасово не зупинятимуться у Луцьку та Тернополі. Причина – міста потрапили в червону зону за рівнем поширення коронавірусу.

 

Пасажирам, які планували поїздку до чи з Луцька або Тернополя, повернуть повну вартість квитків. Укрзалізниця відновить зупинку на цих станціях після рішень регіональних комісій з надзвичайних ситуацій.

 

Додамо, що таке рішення "Укрзалізниці" не всі сприйняли терпимо.

 

До прикладу, мешканці Тернополя, обурені внесенням міста до "червоної" карантинної зони, влаштували бунт у потязі й зупинили його, попри заборону.

 

Про інцидент на сесії міської ради 3 серпня розповів мер Тернополя Сергій Надал, пише 0352.ua За його словами, тернополяни були не згодні з тим, що в місті відтепер заборонено зупинку потягів, і таки домоглися її, їдучи з Херсону.

 

"Там їхало 85 тернополян, їхали батьки з дітьми, хворими на ДЦП. Тільки коли тернополяни вчинили бунт, керівник потяга таки погодився зупинитися і висадити людей в Тернополі", – розповів Надал.

 

Він також зачитав повідомлення від жителів міста, які стали заручниками в потягу "Київ–Трускавець", зазначивши, що в мерії отримують "масу звернень" такого штибу від громадян.

 

"Саме зараз перебуваємо в потязі №49, на який "Укрзалізниця" нам продала квитки учора уже після внесення Тернополя у "червону" зону. Про те, що потяг не зупинятиметься в Тернополі, дізналися від провідниці. Начальник потяга вибачився і запропонував виходити о першій ночі у Хмельницькому або о четвертій ранку у Львові. Нас таких заручників – 15 лише у вагоні. Чому нас як злочинців етапують заблокованими в потягу без права й можливості вийти в рідному місті?" – обурюються люди.

 

Водночас, тернопільській міській раді висловили незгоду з постановою Кабінету міністрів України про віднесення міста до "червоної" зони карантину відповідно до рівня поширення COVID-19.

 

"Позачергова сесія Тернопільської міської ради заявляє рішучу незгоду проти віднесення нашого міста до так званої червоної зони карантину і транспортної блокади, введеної чиновниками уряду України", - на своїй сторінці в Facebook повідомив мер Тернополя Сергій Надал за підсумками позачергової сесії міськради, яка відбулася в понеділок, 3 серпня.

 

Під час сесії мер наголосив, що до міськради звернулися нібито сотні підприємців і жителів Тернополя з проханням "не блокувати місто" та не встановлювати режим "червоної зони", адже "ситуація у місті не критична і стабільна, а при ухваленні рішення ніхто із місцевими громадами не консультувався".

 

"При ухваленні такого рішення, Кабінет Міністрів України, жодним чином не радився із місцевою владою, і жодного офіційного документу, яким керуються органи влади та поліція, Тернопільська міська рада не отримувала", – зазначив мер міста.

 

Депутати у своїх виступах наголошували, що введення "червоної зони" є недоцільним для Тернополя. На їх переконання, таке рішення спричинить чергову хвилю безробіття, передає 0352.ua.

 

"Кожне владне рішення має бути відповідальним. Внесення Тернополя до "червоної зони" – це блокада. Людей позбавлять заробітку, джерела існування і не пропонують жодної допомоги. Це безвідповідально", – заявив депутат Тернопільської міської ради Андрій Грицишин.

 

Додамо, станом на 3 серпня коронавірусом на Тернопільщині заразилися 3113 людини.

 

Як повідомляла УМ, місцева влада Тернополя не буде посилювати карантин, попри те, що державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла місто до «червоної» зони. Тим самим мерія Тернополя наслідувала приклад мерії Луцька, яка обурилася вимогою МОЗ посилити карантин у місті: зупинити громадський транспорт і закрити заклади громадського харчування тощо.