У Хабаровську протестують через арешт губернатора Сергія Фургала

12:38, 11.07.2020
У Хабаровську протестують через арешт губернатора Сергія Фургала

Марші на підтримку Фургала стали наймасовішими акціями протесту на Далекому Сході за кілька років. (Фото RFE/RL)

Масові протести на підтримку заарештованого губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала відбулися у місті Хабаровськ на російському Далекому Сході в суботу,  11 липня.

 

У демонстрації в Хабаровську, за різними оцінками, взяли участь від 5 до 35 тисяч людей.

 

Одночасно такі ж самі акції пройшли в Комсомольську-на-Амурі, Ельбані, Сонячному та інших містах краю. Заходи стали наймасовішими акціями протесту на Далекому Сході за кілька років.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють російські ЗМІ.

 

Протестний марш у Хабаровську розпочався о 12:00 за місцевим часом у центрі міста. Учасники прийшли з плакатами «Я/Ми Сергій Фургал», «Свободу Фургалу», «Він не давав красти єдиноросам» (маються на увазі члени владної партії «Єдина Росія» – ред.).

 

Учасники акції скандували гасла «Свободу Фургалу», «Путіна у відставку», «Геть царя», «Москва, йди», «Москві ганьба» тощо.

 

Згодом демонстранти підписали петицію на підтримку губернатора. Поліція не втручалася в те, що відбувається, акція відбулася без затримань.

 

Пресслужба затриманого губернатора Фургала поширила звернення до жителів краю, в якому людям подякували за підтримку і відзначили, що «такої одностайності ще не бачив ні Хабаровський край, ні Далекий Схід, ні Росія».

 

Зауважимо, що пан Фургал був затриманий 9 липня біля свого будинку в Хабаровську і на наступний день арештований Басманним судом Москви. Чиновник підозрюється в організації двох вбивств і замаху на вбивство в середині двохтисячних років. За висунутими звинуваченнями йому загрожує ув’язнення аж до довічного терміну.

 

Політик є одним із кількох російських керівників регіонів, які не є єдиноросами, він є членом ЛДПР. У 2018 році він переміг чинного губернатора краю В’ячеслава Шпорта під час протестного голосування. У першому турі він випередив його на 675 голосів, у другому – більш як на 40 відсотків.