Судова реформа Зеленського загрожує незалежності системи правосуддя - Венеціанська комісія

19:36, 06.12.2019
Судова реформа Зеленського загрожує незалежності системи правосуддя - Венеціанська комісія

Венеціанська комісія сьогодні прийняла рішення щодо внесення змін до нормативно-правової бази України щодо Верховного суду і органів судового управління, які "вносять низку радикальних змін в судову систему, деякі з яких викликають глибоку стурбованість органу".

 

Про це говориться в змісті рішення комісії.

 

Так, Венеціанська комісія нагадує, що реформа процесу відбору суддів і новий склад Верховного суду України, який почав свою роботу в січні 2018 року, стали "помітним поліпшенням у порівнянні із системою, що існувала раніше". Ініціювання після відбору суддів ще однієї реформи, яка призведе до значних змін у складі Верховного суду, "посилає сигнал як суддям, так і широкій громадськості, що від волі відповідної більшості в парламенті залежить, чи зможуть судді Верховного суду залишатися на своїх постах чи ні", - відзначають експерти.

 

"Це очевидна загроза їх незалежності", - йдеться в повідомленні Венеціанки.

 

У Комісії зазначають, що реформа Верховного суду може бути проведена після скорочення його величезною робочого навантаження, в тому числі шляхом реформування судів першої та другої інстанції, що має стати ключовим напрямом реформи.

 

"Положення про скорочення числа суддів Верховного суду до 100 осіб, для чого не було представлено належного обґрунтування, фактично рівнозначне повторній перевірці і підлягає скасуванню. Перевірка всіх суддів Верховного суду в разі виникнення сумнівів у сумлінності деяких з них явно не співмірна. Скорочення числа суддів може бути досягнуто на більш пізньому етапі, коли поточне навантаження буде очищене, і фільтри доступу стануть ефективними для нових справ", - відзначили в Комісії, додавши, що завдання скорочення числа суддів може бути вирішено на більш пізньому етапі.

 

Крім того, вважають експерти, дисциплінарна процедура повинна бути спрощена: оскарження дисциплінарних рішень Вищої ради суддів має здійснюватися безпосередньо в Верховному суді, а не в нереформованому Київському міському адміністративному суді і апеляційному адміністративному суді.

 

Нагадаємо, 7 жовтня Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію дати оцінку проекту закону України про діяльність органів судової влади.кості суддів Верховного Суду.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.

 

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

 

Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 

А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.

 

Порошенко вважає, що судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном