У центрі «Пересопниця» на Рівненщині реконструювали давньоруське житло

20:15, 29.05.2020
У центрі «Пересопниця» на Рівненщині реконструювали давньоруське житло

Гості центру "Пересопниця" під час презентації реконструкції житла заможного міщанина ХІІ ст.

Унікальне двоярусне житло заможного жителя літописного міста із двома печами «по чорному» та з димарем  можна побачити в культурно-археологічному центрі «Пересопниця», що у Рівненській області віднедавна.

 

У рамках року промоції культурної спадщини з кінця березня 2020 року на території центру проводилось археологічне дослідження котловану житла XII-XIII століття. В ході цього зроблено реконструкцію давнього житла.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує управління культури та туризму Рівненської ОДА.

 

Житло реконструйоване за археологічними та етнографічними матеріалами на місці колишнього будинку. Поєднує в собі зрубний підкліт із пічкою "по чорному" та каркасно-стовпову наземну конструкцію. Дах зробили за принципом гонту. Під час дослідження зафіксували ще одні рештки житла X століття.

 

Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Любов Романюк заявила під час презентації реконструкції житла заможного міщанина ХІІ ст., що аналогів такої унікальної споруди немає в Західній Україні.

 

Тепер це частинка туристичної привабливості Рівненщини. Охочих запрошують  завітати.

 

 

Як повідомляла «УМ», Меморіально-туристичний комплекс «Чорний Ворон» планують створити на території урочища поблизу села Розумівки Олександрівського району Кіровоградщини.