Українець Василь Омелянович наклав на себе руки в Антарктиді

17:45, 09.05.2020
Українець Василь Омелянович наклав на себе руки в Антарктиді

Василь Омелянович став першим загиблим в історії антарктичної станції «Академік Вернадський». (Фото Національного антарктичного накового центру)

Кухар-експедитор 25-ї Української антарктичної експедиції Василь Омелянович став першим загиблим в історії антарктичної станції «Академік Вернадський».

 

Наразі причини смерті з'ясовуються, та за попередньою інформацією, українець наклав на себе руки у п’ятницю, 8 травня, шляхом повішання через особисті причини – нещасливе кохання.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у суботу.

 

«Усі ми знали Василя як дуже спокійну, виважену та добру людину, справжнього професіонала. Це була вже п'ята його експедиція на станцію «Академік Вернадський», - повідомив керівник НАНЦ Євген Дикий. - На жаль, всі ми живі люди, і ніхто наперед не знає, що для кого стане останньою краплею чи соломинкою, яка зламала спину».

 

Наразі вирішується питання доставки тіла в Україну. Обов’язки кухаря на станції по черзі виконуватимуть усі інші учасники експедиції.

 

Міністерство освіти і науки України та Національний антарктичний науковий центр щиро співчувають батькам, братові, друзям та близьким Василя.

 

Василь Омелянович народився у 1985 році. Жив у місті Малині Житомирської області. Мріяв стати корабельним коком, але після випадкового знайомства з полярником почав працювати кухарем в антарктичних експедиціях (із 2011 року).

 

Починаючи зі своєї першої зимівки (2011 рік, 16-та УАЕ), знову і знову повертався до Антарктиди (учасник 18-ї, 20-ї та 23-ї УАЕ). П’ята зимівка стала для нього останньою.

 

В останньому дописі у Фейсбуці він закликав шанувати та поважати людей і домівки, де на нас чекають.

 

«Надзвичайно скромна людина, спеціаліст своєї справи, надійний товариш і романтик – таким ми будемо пам’ятати Василя. Світла тобі пам'ять, Василю! Глибокі співчуття родині та друзям», - пишуть полярники.

 

На станції “Академік Вернадський” наразі залишаються 10 учасників української експедиції (із планованих 12-ти).