Падіння гривні та безробіття: прогноз на 2020-2021 рік

09:09, 06.05.2020
Падіння гривні та безробіття: прогноз на 2020-2021 рік

Карантин змінив життя мільйонів українців та у сієїУкраїни загалом. Через карантинні обмеження економіка відновлюватиметься не т ак швидко. А це впливатиме на фінансове життя українців.

 

У Мінекономрозвитку розробили консенсус-прогноз "Україна у 2020-2021: Наслідки пандемії". За прогнозами, мінімальна зарплата в Україні залишиться протягом року на рівні 4 723 гривні. Ймовірно, у 2021 "мінімалка" зросте до 5 134 гривень. Проте купівельна спроможність зменшиться.

 

За різними оцінками у 2020 році безробіття сягатиме від 9,4 до 12%. За прогнозом НБУ, у квітні-червні рівень безробіття зросте до близько 12%.

 

"Безробіття буде тривалим у зв’язку із значним падінням економіки та суттєвими структурними змінами. Мігранти повільно повертатимуться до місць роботи за межами України", - йдеться у консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку.

 

У 2021 передбачають певне зниження рівня безробіття – до 9,1%.

 

Очікують, що інфляція у 2020 становитиме 7%. Зважаючи на те, що зарплати підіймати не збираються, а більшість українців в опитуваннях стверджують, що їх дохід навпаки знизився, це означає, що купівельна спроможність українців знизиться.

 

На додачу, впаде гривня, а тому все, що прикріплено до валюти стане дорожчим для українців. Гривня увійшла у 2020 з курсом 23,68 щодо долара, а за прогнозами вийде з курсом 29,50.

 

Понад 85% опитаних експертів вважають, що на кінець року рівень бідності населення збільшиться на 10-20% у порівнянні з рівнем бідності станом на початок року.

 

Цьогоріч на економіку України чекає падіння – 4,2% та зменшення інвестицій на 14,8%. Прогнозують, що наступного року Україна буде відновлюватися від кризи, але вона все одно не досягне свого допандемічного рівня. Економіка зросте на 2,4%, а обсяг інвестицій – на 6,9%.

 

Серед найбільших загроз для економічного відновлення в Україні на першому місці на думку експертів – тривале продовження та посилення внутрішніх карантинних заходів, друге місце розділили два фактори: відсутність чіткого антикризового плану заходів з підтримки економіки і громадян в період пандемії, глибоке падіння економічної активності в країнах – основних торговельних партнерах України, відповідно значне погіршення кон’юнктури на світових товарних ринках.

 

Основні зовнішні ризики на 2020 рік: дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталу; звуження зовнішніх ринків збуту через високу конкуренцію; нова світова криза (внаслідок руйнування усталених виробничих зв’язків, банкрутства ряду промислових виробників в країнах ЄС/світі); друга хвиля пандемії COVID-19 у світі; вихід нерезидентів з ОВДП.

 

Як повідомляла "УМ", Офіс президента прозвітував про витрати коштів з Фонду щодо боротьби з COVID-19. 

 

Водночас, керівництво держави вирішило скасувати другий етап медичної реформи. Детальніше читайте у матеріалі УМ "Безкоштовних пологів не буде"