Пожежу в Чорнобильській зоні загасили

17:33, 14.04.2020
Пожежу в Чорнобильській зоні загасили

Радіаційний фон у зоні відчуження зберігається у нормі й не підвищується

Дощ, який почався в ніч на 14 квітня неабияк допоміг рятувальникам у Чорнобильській зоні відчуження. Відтак, масштабні пожежі в Чорнобильській зоні відчуження, які палали 11 днів поспіль, врешті вдалося погасити.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов.

 

“Друзі, отримав від Вас сотні повідомлень з питаннями. Особливо від журналістів. Вибачте, але в зоні і в лісі поганий зв’язок. Якщо коротко — пожежу вдалося загасити, дуже допоміг дощ. Рівень радіаційного фону постійно вимірюється, але ті данні які є в нас — в цілому в нормі”, — написав він.

 

Фірсов закликав подякувати вогнеборцям, які 10 діб боролися з пожежою.

 

Фірсов додав, що наразі перебуває на місці подій, а також додав: вогнеборцям, що понад 10 діб боролися з полум’ям у зоні відчуження, треба сказати "велике дякую".

Згодом цю інформацію підтвердили й рятувальники. Про це доповів президенту Зеленському глава ДСНС Микола Чечоткін під час селекторної наради. За його словами, пожежі вже немає, однак є осередки тлінняЇх загасять за кілька днів

 

Чечоткін також додав, що напередодні, після 16 години відбулося погіршення ситуації через шквальний вітер, тож вогонь було складно контролювати. Тому ДСНС відправила більшу кількість техніки та особового складу на ліквідацію пожежі.

 

"Загалом учора пожежна авіація здійснила 227 вильотів, було використано 500 тонн води. Радіаційний фон у зоні відчуження зберігається у нормі й не підвищується", – розповів глава ДСНС.

 

Одночасно з гасінням пожежі на території зони відчуження рятувальники не допустили перекидання вогню на військові склади боєприпасів, об’єкти "Укриття", "Вектор", розподільчу електростанцію ЧАЕС та сховище з радіоактивними відходами.

 

Як повідомляла УМ, центр ядерної безпеки повідомляв, що 14 квітня вітер змінить напрямок і забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва.

 

Кабінет міністрів призначив на 5 років Сергія Калашника головою держагентства з управління зоною відчуження

 

Через підпал трави пожежа у Чорнобильській зоні триває вже 10 днів. Рятувальники зазначають, що на цій території наразі триває гасіння осередків тління лісової пожежі.