Чиновники знищують колекцію національного надбання Ботанічного саду

10:57, 07.04.2020
Чиновники знищують колекцію національного надбання Ботанічного саду

Установа, яка підпорядковується Національній академії наук України, 50 % фінансів отримувала від власної діяльності: продажу вхідних квитків, екскурсій тощо.

У Києві розгортається черговий скандал навколо недолугості дій влади у зв'язку з пандемією коронавірусу. Цього разу просять допомоги вплинути на чиновників працівники унікального, найбільшого в Україні,  оранжерейного комплексу Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка.

 

Особливу цінність становить колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин установи Національної академії наук України – це 3094 зразків. Гордістю цього зібрання є колекції орхідних, ароїдних, бромелієвих, бегонієвих, лілійних, вересових та сукулентів. Лише колекція орхідей перевищує 600 видів, форм, сортів та гібридів. А ще  - азалії,  камелії, мирт, кактуси й багато іншої дивовижі.

 

Колекції тропічних рослин в НБС мають статус Національного надбання. Ботсад отримує щороку невеликі додаткові кошти на утримання цих колекцій і потім звітується перед Національною академією наук про кожну використану копійку. Незважаючи на карантинні заходи, запроваджені владою у зв'язку з пандемією коронавірусу, рослини, які утримуються в оранжереях, потребують щоденного догляду.

 

«Але на офіційне звернення адміністрації Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка до Печерської районної в місті Києві Державної адміністрації (лист був надісланий на ім'я Невмержицького А.В., заступника голови цієї адміністрації) видати перепустки співробітникам відділу тропічних та субтропічних рослин для користування громадським транспортом, було отримано відмову», - повідомила 6 квітня  надвечір  у «Фейсбуці»   ‎Людмила Буюн‎, завідувачка відділу тропічних та субтропічних рослин Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка, доктор біологічних  наук.

 

Загалом Ботанічний сад імені М.М. Гришка не отримує достатньої фінансової підтримки від держави, а під час карантину втрачає і другу частину фінансової складової.  

 

«У зв’язку з карантином, квітень місяць повністю «вилітає».  І, на жаль,  ми не заробимо потрібних коштів, - розповів «Україні молодій» телефоном   заступник директораз наукової роботи Микола Гапоненко. - Ми вже не виконуємо щорічний план! Зазвичай 80% коштів  отримували  саме у весняний час і тоді нам  вистачало на наступне:  покрити комунальні витрати і виплатити заробітну плату, а залишок, коли був, витрачали на розвиток установи. Навіть без карантину на всі потреби   коштів не вистачало».

 

Установа, яка підпорядковується Національній академії наук України,  50 % фінансів отримувала від власної діяльності: продажу вхідних квитків, екскурсій, реалізації бажаючим рослин, які є в надлишку, тощо. 

         

Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка  є унікальним та одним з найбільших у Європі. У ньому можна здійснити подорож флорою далекого Сходу, середньої Азії, Криму, Кавказу, Алтаю і західного Сибіру, Карпат.  Головною візитівкою є «Сад бузків» (сирінгарій), який налічує близько 90 сортів рослини, а це близько 1500 кущів. Кількість відвідувачів у вихідні дні травня, коли квітнув бузок, щороку сягала  100 тисяч пошановувачів природи.

   

Із 18 березня оранжерейний комплекс закрили на карантин; із 6 квітня – всю територію ботсаду. «Суть прохання: допоможіть отримати перепустки, якщо у вас є можливість вплинути на думку тих осіб, які вирішують питання не лише про наше фізичне, але й про ментальне здоров'я нації», - звертається від колективу до небайдужих Людмила Буюн.

       

Співробітники Ботсаду просять видати їм перепустки для доїзду на роботу.

 

Автор: Діана Трихліб