Варфоломій наказав припинити служби і обряди

13:00, 19.03.2020
Варфоломій наказав припинити служби і обряди

Вселенський патріарх Варфоломій і духовенство молитимуться за весь світ і його швидке одужання від випробовування коронавірусом.

Вселенський патріарх Варфоломій наказав православним церквам задля боротьби з поширенням коронавірусу припинити проводити служби і обряди до кінця березня.

 

Про це повідомляє пресслужба Вселенського патріархату в чевтер.

 

«Ми заявляємо про церковну резолюцію та мандат на припинення до кінця березня всіх богослужінь, подій та обрядів, за винятком приватних молитов у церквах, які залишаться відкритими», - сказав Варфоломій.

 

Вселенський патріархат стежить за ситуацією з невідкладним почуттям відповідальності по відношенню до своїх прихожан і усіх людей.

 

Константинопольський патріарх закликав усіх обмежити свої подорожі та залишатися в своїх будинках для власної безпеки і захисту населення.

 

У заяві йдеться про те, що церква може переглянути рішення про заборону у залежності від темпів розвитку пандемії коронавірусу.

 

Водночас, монастирі будуть продовжувати проводити регулярні релігійні служби для своїх чернечих громад, але стороннім паломникам і відвідувачам не буде дозволено в'їзд.

 

Також відзначається, що Варфоломій і духовенство молитимуться за весь світ і "за його швидке звільнення від цього випробування".

 

Зауважимо, що Православна церква України також запровадила у своїх храмах обмежувальні заходи через світову пандемію нового коронавірусу. Священникам і парафіянам рекомендують менше цілуватися під час вітання, а також утриматися від цілування ікон.

 

Згодом у ПЦУ закликали обмежити кількість одночасного зібрання людей у храмах до 10 осіб та дотримуватися "соціальної дистанції". Мирянам рекомендували залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відеотрансляції.

 

Синод української Церкви також затвердив загальний текст молитви на час пандемії Covid-19.

 

 

На час карантину в Україні в УГКЦ дозволили не цілувати ікони і слухати служби з дому.

 

Водночас, у Києво-Печерській лаврі, де проводить богослужіння Українська православна церква Московського патріархату, закликали вірян ходити у храми та молитися, фактично проігнорувавши обмеження, запроваджені державою на час карантину через загрозу поширення коронавірусу.