Справа МН17: ООН повідомили про початок суду у Гаазі

15:21, 07.03.2020
Справа МН17: ООН повідомили про початок суду у Гаазі

У червні 2019 року слідство назвало імена чотирьох причетних до авіакатастрофи МН17.

Україна, Нідерланди, Бельгія, Малайзія й Австралія, які є членами Спільної слідчої групи у справі збитого літака рейсу MH17, офіційно повідомили генсека ООН й президента Радбезу ООН про початок судового процесу в цій справі в Нідерландах  у понеділок, 9 березня.

 

Про це розповів пресі речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

 

«П'ять держав, у тому числі, Україна, Нідерланди, Бельгія, Малайзія й Австралія повідомили голову Ради Безпеки ООН та генерального секретаря ООН у спільному листі про початок судового засідання в Нідерландах щодо збитого літака рейсу МН17», - зауважив український дипломат.

 

Він також продемонстрував копію документа, відправленого генеральному секретарю ООН та президенту Ради Безпеки Організації.

 

«Початок кримінального судового розгляду 9 березня 2020 року є важливою віхою для встановлення істини та досягнення справедливості для жертв рейсу MH17 та їхніх близьких, а також притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за збитий літак MH17», - зазначається в офіційному листі.

 

Як наголошується в документі, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна мають повну впевненість, що судовий процес «сприятиме досягненню справедливості відповідно до найвищих міжнародних правових стандартів професіоналізму й незалежності».

 

При цьому нагадується, що резолюція Ради Безпеки №2166 вимагає, щоби всі причетні за знищення цивільного літака понесли відповідальність.

 

Як повідомлялося, судове засідання в Нідерландах відбудеться на підставі доказів, зібраних Спільною слідчою групою за участі правоохоронних органів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України.

 

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

 

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

 

19 червня 2019 року JIT назвала імена чотирьох причетних до авіакатастрофи. Це, зокрема, Леонід Харченко – українець, який воював на боці "ДНР", Сергій Дубинський – полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, очільник "ГРУ ДНР", якого вважають організатором бойового застосування установки; Олег Пулатов - підполковник запасу російських ПДВ, причетний до перевезення "Бука", який займався організацією охорони району падіння уламків збитого літака; Ігор Гіркін - відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, активний учасник російської збройної агресії в Україні.

 

Один з підозрюваних - підполковник спецназу ГРУ РФ Олег Пулатов виявив бажання брати участь у судовому процесі у справі МН17. Його інтереси представлятимуть адвокати.