Перша заступниця голови УІНП Аліна Шпак звільняється

16:21, 19.02.2020
Перша заступниця голови УІНП Аліна Шпак звільняється

Аліна Шпак

Перша заступниця голови Інституту національної пам’яті України Аліна Шпак написала заяву про відставку.

 

Про своє рішення Шпак оголосила у середу, 19 лютого, у фейсбуці.

 

На посаді першого заступника УІНП вона перебувала протягом шести років.

 

“За ці шість років вдалося досягти більшого, ніж ставили собі як завдання. Для нас критично важливо було клаптик за клаптиком очищати Україну від її важкого тягаря тоталітарного спадку, і крок за кроком відновлювати свою ідентичність. Це була наша лінія фронту”, – пише Шпак.

 

“Ми багато змогли: запустили декомунізацію і очистили публічний простір, відкрили доступ до архівів КГБ, відновили процес реабілітації, повернули пам’ять і шану борцям за незалежність, започаткували велику кількість нових проектів. Ми були принциповими і бодай трішки, але розвернули Україну обличчям до витоків і до розуміння, ким ми є. Пишаюсь тим, що була причетна”, – каже вона.

 

Подальші плани Шпак поки що не озвучує.

 

Відреагував на відставку свої ексколеги і колишній очільник УІНП Володимир В’ятрович.  

 

“Саме вона як високопрофесійна менеджерка забезпечувала ефективну роботу Інституту понад 5 років, зокрема й збереження ним ціннісного курсу та високих стандартів роботи протягом останніх місяців після моєї відставки”, – написав Володимир В’ятрович про свою колишню колегу.

 

Як повідомляла УМ, Луценко склала мандат, а В'ятрович проходить в Раду.

 

Він мав скласти присягу нардепа ще 15 листопада, однак цю процедуру, за висновком представників “ЄС”, штучно загальмував спікер Дмитро Разумков. Перед тим проти обрання В’ятровича до Ради виступив депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський.

 

Нагадаємо, історик і громадський діяч, дослідник історії визвольного руху Володимир В’ятрович очолював УІНП із 25 березня 2014-го до 18 вересня 2019 року. Пішов з посади “за згодою сторін” після зміни влади в Україні. Відомо, що проти його подальшої роботи в УІНП виступав зокрема Володимир Зеленський.