Катер «Бердянськ» був обстріляний з російського вертольота – експертиза

16:40, 13.02.2020
Катер «Бердянськ» був обстріляний з російського вертольота – експертиза

Балістична експертиза засвідчила, що захоплений росіянами разом з іншими суднами та моряками катер "Бердянськ" був пробитий бронебійним снарядом, випущеним з російського вертольота Ка-52.

 

Про це пише Укрінформ з посиланням на заяву заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігоря Лоссовського під час засідання форуму ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки у Відні.

 

 "Ми хотіли б звернути увагу делегацій на результати балістичної експертизи пошкоджень, завданих під час атаки на три українських кораблі та їхні екіпажі з боку Російської Федерації 25 листопада 2018 року. Пробоїна у бронетанковому катері "Бердянськ" виникла в результаті прямого попадання бронебійним снарядом, випущеним з ударного вертольота Ка-52 ВМФ Росії",- сказав Лоссовський.

 
 

 

Представник України наголосив, що ці докази "чітко підтверджують агресивний та незаконний характер дій, які Росія здійснила в Чорному морі в листопаді 2018 року".

 

Інші два кораблі, "Яни Капу" та "Нікополь", були відправлені на завод для ремонту. Українська делегація раніше вже надавала Форуму ОБСЄ з безпекового співробітництва детальну інформацію про серйозні пошкодження та факти мародерства, здійснені російською стороною на захоплених катерах, додав Лоссовський.

 

Як повідомляла УМ, 20 листопада українські катери "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" зайшли в Очаків.

 

Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко заявив що, росіяни познімали із захоплених українських суден навіть унітази.

 

Росія заявила, що військові кораблі були передані Україні в нормальному стані і зі справною сантехнікою.