СБУ зацікавилася можливим листуванням Киви з Жириновським

16:39, 11.02.2020
СБУ зацікавилася можливим листуванням Киви з Жириновським

Служба безпеки України зацікавилась імовірним фактом листування народного депутата від "Опозиційної платформи — За життя" Ілля Киви з російським політиком Володимиром Жириновським, який відомий антиукраїнськими виразами і відвертою підтримкою терористичних угруповань на Донбасі.

 

Про це СБУ повідомила Суспільному.

 

Так, 4 лютого у ЗМІ з'явилися скріншоти і відео листування Киви з, імовірно, Жириновським, де Кива грубо коментує діяльність Кабміну прем'єра Олексія Гончарука. Нецензурно висловлюючись про уряд та його голову, Кива зазначає, що з чинним складом Кабміну "немає шансів відновити економіку та взаємини".

 

Водночас він цікавиться самопочуттям та здоров'ям людини, яка підписана в нього як "Жирик... Владимир Вольфович". Журналіст, який опублікував листування, стверджує, що Кива спілкується саме з Жириновським, однак сам народний депутат це спростував.

 

Того ж дня він заявив журналістам, що насправді листувався зі своїм другом Володимиром, якого він називає "Жириком". Пізніше він змінив думку, розповівши, що знайомий з Жириновським і є прихильником міжпарламентських відносин, а депутати російської Держдуми є такими самими парламентарями.

 

Прессекретар Жириновського заявив, що російський політик взагалі не знає про існування Киви і не спілкувався з ним.

 

У відповідь на запит Суспільного щодо можливого листування Киви та Жириновського СБУ повідомила, що відповідні підрозділи відомства врахували цю інформацію.

 

В СБУ запевнили, що у разі отримання даних, які свідчитимуть про вчинення злочинів, віднесених до компетенції відомства, вживатимуться відповідні заходи згідно з чинним законодавством.

 

Нагадаємо, у серпні 2017 року Генеральна прокуратура України (ГПУ) склала підозру Жириновському у фінансуванні бойовиків "ДНР" і "ЛНР". Політик називав обвинувачення "ідіотським".

 

18 вересня 2018 року Шевченківський районний суд Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Жириновського.

 

У січні 2019 року ГПУ поінформувала, що склала повідомлення про підозру Жириновському в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Справу передали до суду.