МЗС Польщі звинуватило Путіна в спотворенні передісторії щодо початку Другої світової війни

11:14, 22.12.2019
МЗС Польщі звинуватило Путіна в спотворенні передісторії щодо початку Другої світової війни

Міністерство закордонних справ Польщі звинуватило президента Росії Володимира Путіна в спотворенні передісторії щодо початку Другої світової війни.

 

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі.

 

«Із занепокоєнням і недовірою ми сприйняли висловлювання представників влади Російської Федерації, зокрема президента Володимира Путіна, що стосуються генези і перебігу Другої світової війни, які представляють фальшивий образ подій. Вони нагадують пропагандистські наративи епохи сталінського тоталітаризму, які засудив навіть радянський лідер Микита Хрущов», — йдеться в заяві. 

 

У МЗС вважають доцільним відновити роботу Групи складних справ для дотримання історичного діалогу з Росією. Також у відомстві додали, що слова Путіна нівелюють попередні здобутки Михайла Горбачова та Бориса Єльцина у відносинах із Польщею.

 

У відомстві підкреслили, що Польща у міжвоєнний період вела політику рівноваги між Німеччиною і СРСР і мала з цими країнами підписані в 1934 році угоди про ненапад. А в серпні 1939 року був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа, який поділив Польщу на німецьку і радянську сфери впливу.

 

«Нинішні спроби Росії реабілітувати німецько-радянську угоду 1939 року і змусити замовчати його довгострокові трагічні наслідки — не більш ніж спроба фальсифікації історії та захисту політики тоталітарних режимів, жертвами яких стали не тільки поляки, євреї, литовці, латиші, естонці, румуни, фіни, українці, білоруси та багато інших народів, але і самі росіяни», — зазначили у міністерстві.

 

Під час пресконференції 19 грудня Путін заявив, що СРСР не окуповував Польщу у вересні 1939 року, а ввів свої війська у країну, що була дезінтегрована, а влада вже не контролювала ситуацію. Також Путін зазначив, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 року захопила Заолоську область Чехословаччини.