Епіфаній заявив, що Філарет став «рукою Кремля»

12:12, 11.12.2019
Епіфаній заявив, що Філарет став «рукою Кремля»

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній вважає, що за спиною почесного патріарха ПЦУ Філарета стоять проросійські сили, а він цього, можливо, не усвідомлює.

 

Про це він сказав в інтерв’ю УП.

 

"На жаль, за спиною почесного патріарха Філарета, я думаю, що він цього не усвідомлює, грають деякі проросійські сили. Були дослідження, можливо, ви бачили, де явно і відкрито люди Медведчука проводили проплачені мітинги проти мене",- зазначив він.

 

Епіфаній повторив, що, на його думку, Філарет, можливо, цього не розуміє. Він нагадав, що проти ПЦУ проводились проплачені проросійськими силами мітинги.

 

"Один із них на Софійській площі – зібрали один і той самий мітинг спочатку на підтримку "112 каналу", здається, а потім "на захист" Героя України патріарха Філарета. Тут реально видно, що є зовнішнє втручання у ці справи",- підкреслив Митрополит.

 

При цьому Епіфаній зазначив, що почесний патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, його місце на Синоді очікує на його повернення, але він самоізолювався в складі ПЦУ.

 

Нагадаємо, Священний синод Української Православної Церкви (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Окрім цього Синод надав Філарету право для пожиттєвого проживання в комплексі будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36 та пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі.

 

"Дякую, що не викинули на вулицю": відреагував Філарет на рішення синоду.

 

Як повідомляла УМ, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися в єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали Томос про автокефалію Української церкви — і 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

 

12 жовтня під час засідання Священного синоду Елладської (Грецької) церкви було визнано самостійність Православної церкви України.

 

Елладська церква внесла у диптих ім‘я предстоятеля Православної церкви України. Таким чином, визнання ПЦУ Грецькою церквою відбулося.

 

Автокефальна православна церква Польщі звернулась до патріарха Константинопольського Варфоломія із заявою про невизнання Православної церкви України.

 

8 листопада Головний Секретаріат Патріархії Олександрії і всієї Африки поширив офіційне повідомлення про визнання автокефалії ПЦУ.