Епіфаній: віримо, що Філарет передумає і повернеться

13:05, 05.12.2019
Епіфаній: віримо, що Філарет передумає і повернеться

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив, що почесний патріарх Філарет лишається архієреєм Православної церкви України (ПЦУ) до цього часу, тож Священний синод очікує на його повернення.

 

Про це він розповів в інтерв’ю ВВС Україна.

 

Відповідаючи на запитання журналіста, чому почесний патріарх Філарет фактично відійшов від ПЦУ та чи може він повернутись, митрополит Епіфаній відповів, що всередині Православної церкви України його досі вважають своїм архієреєм.

 

"Нагадаю, що владика Філарет лишається архієреєм ПЦУ до цього часу. Якщо ви зауважили, то під час проведення священних синодів його місце очікує до цього часу. Він самоізолювався, має невеличку кількість прихильників, які оточують його, але ми віримо, що він передумає і надалі буде разом з нами", - розповів Епіфаній.

 

Так, митрополит вважає, що Філарет має використовувати свій досвід архієрейства для того, щоб допомагати церкві зростати.

 

"Він є всередині Православної церкви України, і ми вважаємо його своїм архієреєм. Він самоізолювався, а ми очікуємо, що він повернеться до Священного синоду і буде використовувати свій більш ніж півстолітній досвід архієрейства, досвід керування церквою для того, щоб допомагати церкві зростати", - додав Епіфаній.

 

Нагадаємо, у Володимирському соборі Києва з ініціативи Філарета пройшло зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, який учасники назвали його "помісним собором" і постановили відновити діяльність патріархату.

 

Як повідомляла УМ, українська автокефальна православна церква (УАПЦ) юридично припинила існування

 

 

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

 

 Міністерство культури України у середу, 31 липня, заявило, що Київська патріархія ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату офіційно припинила своє існування, приєднавшись до Київської митрополії Православної церкви України (ПЦУ).

 

Перед тим Філарет створив «синод Київського патріархату».

 

Синод Православної церкви України вирішив позбавити Філарета права управління Київською єпархією, а відповідно й контролю над місцевими храмами і монастирями.