Філарет подав до суду на Міністерство культури за зняття з реєстрації УПЦ КП

18:14, 31.07.2019
Філарет подав до суду на Міністерство культури за зняття з реєстрації УПЦ КП

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

 

Про це він повідомив під час прес-конференції в Києві, пише УНІАН

 

«Митрополит Епіфаній провів 27 липня священний синод, на якому прийняли рішення про створення комісії з ліквідації не тільки Київської патріархії УПЦ КП, а й передачу всього майна Київського патріархату Київській митрополії (ПЦУ – ред) без нашого відома, без нашого дозволу», - заявив він.

 

«Що нас особливо турбує, що міністерства і культури, і юстиції теж прийняли рішення про зняття з реєстрації Київської патріархії (УПЦ КП – ред). Цього права вони не мають. Чому не мають? Тому що я не звертався до них про ліквідацію Київської патріархії, а без звернення патріарха або керівника тієї чи іншої єпархії міністерство юстиції та міністерство культури не мають права не реєструвати ні знімати з реєстрації», - додав патріарх.

 

Філарет зауважив, що всі єпархії ПЦУ перереєстрували свої статути з Київського патріархату на Православну церкву України, а Київська патріархія УПЦ КП не подавала прохання про перереєстрацію на ПЦУ.

 

«Раз ми не подавали, то міністерство юстиції немає права без нашої згоди, без нашого прохання знімати нас з реєстрації, тому ми подали в суд на Міністерство культури, яке незаконно зняло з реєстрації Київську патріархію і Українську православну церкву Київського патріархату», - наголосив він.

 

«Суду поки ще не було, але позов ми подали», - додав Філарет.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство культури України у середу, 31 липня, заявило, що Київська патріархія ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату офіційно припинила своє існування, приєднавшись до Київської митрополії Православної церкви України (ПЦУ).

 

Перед тим Філарет створив «синод Київського патріархату».

 

Синод Православної церкви України вирішив позбавити Філарета права управління Київською єпархією, а відповідно й контролю над місцевими храмами і монастирями.