AP: Трамп чинив тиск на Зеленського ще до інавгурації

10:46, 24.10.2019
AP: Трамп чинив тиск на Зеленського ще до інавгурації

За дві неділі до інавгурації у травні 2019 року, президент України Володимир Зеленський був стурбований і обговорював зі своєю командою тиск, який нібито чинили на нього глава Сполучених Штатів Дональд Трамп і його адвокат Рудольф Джуліані для розслідування справи Джо Байдена-

 

Про це повідомляє The Associated Press.

 

Згідно з інформацією джерел, Зеленський зібрав невелику групу радників 7 травня в Києві на зустріч, яка повинна була бути присвячена енергетичним потребам країни. Замість цього група провела більшу частину тригодинної дискусії намагаючись вирішити, як реагувати на наполягання Трампа і Джуліані провести розслідування проти сина Джо Байдена і як уникнути залучення в американські вибори.

 

Зустріч відбулася до інавгурації Зеленського, але приблизно через дві неділі після того, як Трамп подзвонив, щоб привітати його з перемогою.

 

Деталі тієї телефонної розмови двох лідерів не були оприлюднені, і незрозуміло, чи просив Трамп розслідувати справу Байдена.

 

Агентство відзначає, що свідчення трьох людей розрізняються в тому, чи посилався Зеленський на перший дзвінок з Трампом як на джерело свого занепокоєння. Але всі їхні розповіді свідчать, що обраний президент України насторожено ставився до того, що Трамп наполягав на розслідуванні справи колишнього віце-президента США і ділових відносин його сина Хантера в Україні.

 

Як повідомляла УМ.  25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом.

Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.