Начальника управління спецрозслідувань Горбатюка звільнили з ГПУ

17:17, 23.10.2019
Начальника управління спецрозслідувань Горбатюка звільнили з ГПУ

Генеральна прокуратура не допустила до атестації прокурорів управління спецрозслідувань Олексія Донського та Сергія Горбатюка, які займалися розслідуваннями справ Майдану.

 

Про це в середу, 23 жовтня, розповів у коментарі журналістам прокурор департаменту Олексій Донський, повідомляє Новинарня.

 

Як відомо, у зв’язку з реформою органів прокуратури було ухвалене рішення провести атестацію всіх співробітників. Для допуску до атестації потрібно було підписати заяву спеціального зразка. У ній, зокрема, йшлося про те, що підписант дає згоду на те, що під час ухвалення рішення про атестацію комісія може брати до уваги будь-яку інформацію від фізичних або юридичних осіб без необхідності її перевіряти.

 

“Погоджуюся з тим, що під час проведення співбесіди й затвердження рішення кадровою комісією може братися до уваги інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб (в тому числі анонімно), яка не підлягає додатковому офіційному підтвердженню”, — йдеться у заяві, яку пропонувала підписати ГПУ.

 

За словами Донського, він та Горбатюк написали заяву на проходження атестації не того зразка, який пропонували підписати в ГПУ, а в довільній формі. Через це їх і не допустили.

 

“Для мене є категорично неприйнятним давати добровільну згоду на використання анонімної інформації без підтвердження при проходженні атестації. Якщо хтось вважає це законним, то нехай це робить, але навіщо вимагати добровільну згоду. На мою думку, це є незаконно”, – сказав Донський.

 

Водночас у коментарі “Громадському радіо” Донський повідомив, що за процедурою скорочення звільнили Юрія Безщасного, Андрія Дем’яненка та Віталія Тарасюка. Останній є заступником керівника управління спецрозслідувань Сергія Горбатюка.

 

“Наказу не бачив, але по телефону з відділу кадрів повідомили про звільнення”, — сказав Горбатюк журналістам.

 

Зазначається, що слідчих звільнили через те, що вони подали заяву на згоду про переатестацію у довільній формі, оскільки не погоджувалися з новою формою.

 

Як повідомляла УМ,  раніше Горбатюку і його співробітникам запропонували перейти в ДБР. Це пов'язано з тим, що з 20 листопада Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства.

 

ГПУ звільнила трьох прокурорів з управління з розслідування справ Майдану. За процедурою скорочення звільнили Юрія Безщасного, Тетяну Дем'яненко і Віталія Тарасюка. Останній - заступник керівника управління Юрія Горбатюка. Вони подали заяву на згоду про переатестацію в старій формі, оскільки не погоджувалися з новою.

 

В кінці вересня Зеленський підписав закон про реформу прокуратури. Він передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України після проведення атестації прокурорів. Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис.