Горбатюку запропонували перейти в ДБР

18:14, 16.10.2019
Горбатюку запропонували перейти в ДБР

Співробітникам Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, які розслідують справи Майдану, запропонували перейти на роботу в Державне бюро розслідувань. Це пов'язано з тим, що з 20 листопада Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства.

 

Про це повідомив перший заступник генерального прокурора Віталій Касько, пише Укрінформ.

 

"Є домовленість з керівництвом ДБР про створення в цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань. У Генеральній прокуратурі буде створено спеціальний департамент з процесуального керівництва у справах Майдану. Працівники Управління спецрозслідувань зараз визначаються, чи підуть вони здійснювати процесуальне керівництво у цих справах, будуть дорозслідувати ці справи в ДБР", - сказав Касько.

 

Це стосується всіх, в тому числі керівника управління Сергія Горбатюка.

 

"Йому так само було це запропоновано, він теж думає. Якщо залишатися тут, то, відповідно, потрібно проходити через атестаційні процедури, подавати заяву і так само проходити всі тести, перевірки на добропорядність і після цього відповідні конкурсні процедури на заняття адміністративної посади. Звичайно, якщо він захоче зайняти адміністративну посаду в департаменті. Ми ж не знаємо, де він себе бачить", - сказав Касько.

 

За словами першого заступника генпрокурора, новий спецпідрозділ ДБР отримає тільки частину справ Управління спецрозслідувань. Решту передадуть у Національне антикорупційне бюро.

 

"У нас справи Майдану - це таке збірне поняття. У моєму розумінні справи Майдану - це застосування летальної зброї і жорстокого поводження з мирними протестувальниками. Ця категорія злочинів підслідна ДБР. Але в Управлінні спецрозслідувань справи Майдану трохи інакше розглядають. Туди включають і купу економічних справ щодо колишніх чиновників. Ці справи повинні перейти в НАБУ", - розповів Касько.

 

Згідно з прикінцевими положеннями Кримінального кодексу, що набули чинності 20 листопада 2017 року, прокуратура втрачала право розслідувати злочини, підслідні ДБР. Водночас парламент двічі продовжував цей термін на рік.

 

Після 20 листопада 2019 року ГПУ втрачає слідчі повноваження. Лише слідчі ДБР матимуть право розслідувати злочини, скоєні експрезидентами, вищими держслужбовцями, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом Генпрокуратури, головою Національного банку, суддями та правоохоронцями.

 

Як повідомляла УМ, родини Героїв Небесної сотні виступили проти ліквідації департаменту ГПУ, що розслідує злочини щодо Майдану