Досьє зі звинуваченнями Байдена-молодшого підготував прокурор Кулик – NYT

16:42, 18.10.2019
Досьє зі звинуваченнями Байдена-молодшого підготував прокурор Кулик – NYT

Костянтин Кулик

Український прокурор Костянтин Кулик склав англомовне досьє на 7 сторінок про корупцію Хантера Байдена – сина колишнього віце-президента США, чим сприяв боротьбі, яка призвела до розслідування щодо президента Дональда Трампа.

 

Про це повідомляє  "The New York Times"

 

 "Коли український прокурор Костянтин Кулик склав досьє англійською мовою на семи сторінках, в якому звинувачував сина колишнього віце-президента Джозефа Байдена-молодшого в корупції, він допоміг розпочати політичну вогняну боротьбу, яка призвела до розслідування щодо імпічменту президента Трампа", - пише видання.

 

Зазначено, що коли Кулик поновив справу про корупцію, пов’язану з роботою Хантера Байдена на українську газову компанію "Burisma Holdings", проти нього самого були підозри: його тричі звинувачували у корупції й порушенні політично вмотивованих справ проти опонентів. Також була інформація, що Кулик має зв'язки з воєначальником на сході України, звинуваченим у роботі на російські спецслужби.

 

Попри все це Кулик залишається головою департаменту в Генеральній прокуратурі України при новому президенті Володимирі Зеленському.

 

NYT вважає, що постійна присутність Кулика у владних залах ілюструє змішання політики та кримінальної юстиції в Україні, коли розслідування використовуються як зброя у політиці чи в бізнесі – і поширення його досьє у Вашингтоні показує, як ці тактики вливаються в американську політику.

 

Генеральна прокуратура відмовилася уточнити, чи зберігає Кулик контроль над справою Байдена. Сам Кулик не відповів на запити про інтерв’ю.

 

Досьє Кулика дуже пожвавило справу Байдена. Складений і розповсюджений ним документ із 7-ми сторінок також звинуватив американських дипломатів у прикритті злочинів, скоєних Байденами, хибна теорія зіграла роль у відкликанні посла Марі Йованович із України.

 

NYT зазначає, що Костянтина Кулика та Юрія Луценка вважали відданими президенту Петру Порошенку, однак за два дні до першого туру президентських виборів Кулик відкрив кримінальні справи за звинуваченнями в корупції проти людей із оточення Порошенка.

 

Нібито перед цим, у березні, Кулик і Луценко спілкувалися з особистим адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані.

 

Нагадаємо, наприкінці березня заступник голови департаменту міжнародно-правової співпраці ГПУ Костянтин Кулик висунув підозри представникам оточення президента Петра Порошенка. У ГПУ заперечили і викликали його на допит.

 


Тодішній президент Петро Порошенко заявив, що Кулик "отримав наказ" від олігарха Ігоря Коломойського звинуватити його у втручанні у "справу Курченка".

 

Кулик заявив, що не зустрічався з олігархом Ігорем Коломойським та його оточенням в Ізраїлі та Австрії.

 

Як повідомляла УМ, раніше ЗМІ повідомляли, що колишні генпрокурори України Віктор Шокін і Юрій Луценко "злили" Трампу компромат на його потенційного конкурента на виборах 2020 року Джо Байдена.

 
8 жовтня ексгенпрокурор Луценко розповів про свої зустрічі з особистом адвокатом Трампа Руді Джуліані. Під час однієї з них, за словами Луценка, вони обговорювали справу компанії Burisma.
 
 
Юрій Луценко є тим українським чиновником, який, за даними американських прокурорів, схиляв партнерів Рудольфа Джуліані Льва Парнаса та Ігоря Фрумана наполягати на відстороненні колишнього посла США в Україні Марі Йованович.
 
 
 
 
Хантер Байден назвав "смішними" припущення президента Дональда Трампа про те, що він і його батько вчинили злочини, зокрема, пов'язані з Україною.
 
 
Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.
 
 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. 
 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.
 
 
Голови трьох комітетів Палати представників Конгресу США зобов'язали міністра енергетики США Ріка Перрі надати документи, що стосуються розслідування справи імпічменту Дональда Трампа.