Рада зі свободи слова закликала Зеленського вжити заходів щодо ситуації з Мендель

19:52, 09.10.2019
Рада зі свободи слова закликала Зеленського вжити заходів щодо ситуації з Мендель

Члени Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті України написали заяву, у якій закликали главу держави вжити заходів щодо ситуації з прессекретарем президента Юлією Мендель.

 

Текст відповідної заяви опублікував "Детектор медіа".

 

"Представники медіа та медійних громадських організацій, що були делеговані до складу Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України, звернули увагу президента на суспільний резонанс довкола фактів, що свідчать про відсутність налагодженої належним чином комунікації з боку Офісу президента заради інформування суспільства. Прессекретарка президента та інші члени команди припускаються помилок, які викликають суспільний резонанс та негативні реакції як у журналістської спільноти, так і в суспільстві. Через недокомунікацію із журналістами багато важливих політичних питань або залишаються поза увагою суспільства, або інтерпретуються в специфічний спосіб, що породжує додаткові лінії розколу в самому суспільстві", - йдеться в заяві.

 

Минулого тижня провідні впливові журналістські та медійні організації висловили публічні заклики до президента та Офісу президента України, зокрема зробити відповідні висновки, надавши відповіді на звернення, які були подані до Офісу президента.

 

"Окремі дії пані Ю.Мендель містять ознаки перешкоджання журналістам у здійсненні ними професійної діяльності, що є неприпустимим для державних службовців. Але, на жаль, ключові особи не почули аргументів та не шукають діалогу", - зазначено в заяві.

 

"Ми вважаємо важливим налагодження такого діалогу та готові виступити медіаторами. Відсутність реакції на подібні події може породити недовіру між владою та журналістами. Враховуючи необхідність налагодження необхідного рівня комунікації між журналістами та прес-службою президента, закликаємо президента вжити заходів для покращення такої комунікації та уникнення подібних ситуацій в подальшому. Всі, хто зацікавлений в консолідації суспільства, мають зробити все належне задля налагодження комунікації та запобігання конфліктів", - йдеться в заяві.

 

Заяву підписали: Олександр Бурмагін, Ірина Городецька, Діана Дуцик, Тетяна Лебедєва, Вадим Міський, Світлана Остапа, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Сергій Штурхецький.

 

Як відомо, раніше журналіст "Схем" Сергій Андрушко намагався напряму поставити запитання президенту Володимиру Зеленському та керівнику Офісу президента Андрію Богдану. Юлія Мендель та охорона президента не давали йому це зробити - притримували його, заважаючи підійти до Богдана.
 
Мендель пізніше пояснила, що вона "зупиняла" журналіста "Схем" Сергія Андрушка, бо той нібито "втручався в особистий простір" першої особи держави.
 
Редакція програми "Схеми: корупція в деталях" оприлюднила повне відео спілкування журналіста Сергія Андрушка з речницею президента Юлією Мендель. Також було опубліковано відео, як 13 вересня Мендель відтягнула іншого журналіста Крістофера Міллера від Зеленського, не давши йому поставити запитання.
 
А національна спілка журналістів України закликала Офіс президента та прес-секретаря президента Юлію Мендель "переглянути ставлення до журналістів" та вибачитися за некоректну поведінку щодо представників ЗМІ.
 
Український письменник, історик, журналіст Данило Яневський подав до поліції заяву щодо поведінки речниці президента Юлії Мендель, яка перешкоджає журналістській діяльності.