Пристайко: Росія не зацікавлена в зустрічі «Нормандської четвірки»

07:15, 08.10.2019
Пристайко: Росія не зацікавлена в зустрічі «Нормандської четвірки»

Росія шукає нові підстави для того, щоб зустріч лідерів чотирьох країн у "нормандському форматі" не відбулася.


Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко у програмі "Свобода слова".

 

"Відчуваючи, що тиск посилюється, що Україна робить реальні кроки, Росія змушена шукати нові і нові підстави, щоб не проводити цю зустріч. На сьогодні я не бачу зацікавленості у зустрічі, принаймні зараз ця зустріч відкладається все далі і далі. Спочатку ми чули про технічну неможливість Путіна приїхати, хоча і дата була запропонована французами. Зараз три лідери готові, пропонується новий набір дат, але ми не чуємо готовності від Росії", - сказав Пристайко.

 

Він вважає, що російського президента Володимира Путіна цілком влаштовує нинішня ситуація на Донбасі.

 

"Ці півтора або два мільярди, які він витрачає, щоб нас всіх тримати прив'язаними до себе, як він робить це в Придністров'ї, Абхазії та Осетії, його, мені здається, влаштовують", - сказав міністр.

 

Францією і Німеччиною, додав Пристайко, ймовірно, рухає бажання скоріше закінчити війну і відновити business as usual.

 

"Якщо ми знайдемо серед всіх цих підходів серединну точку, де могли б зустрітися наші інтереси, це буде найкращим, що ми можемо витягти з зустрічі чотирьох людей, які очолюють чотири держави", - сказав міністр.

 

Пристайко також зазначає, що президент Володимир Зеленський і його команда намагаються наразі завершити той процес з припинення війни і повернення Україні окупованих територій Донбасу, який було розпочато кілька років тому в Мінську, або показати його безперспективність, щоб переходити до інших варіантів.

 

"Зараз президент Зеленський і вся команда намагаються все-таки завершити те, що почали попередники, починаючи з "Мінська". Якщо ми з вами розуміємо і побачимо, що Путін ніколи нічого не зробить, і наші партнери більше не можуть змусити його піти на прогрес у цьому напрямку, то нам доведеться чесно сказати всім громадянам України, що цей трек ми більше не можемо виконувати, і нам ніхто не може допомогти. Шо таким чином нам не вирішити ситуацію, і ми змушені з вами перейти до треку номер два. Поки ми з вами не зрозуміємо, що вичерпали всі позиції. Тоді нам потрібно кинути все, посилювати нашу армію і чекати чергової атаки", - сказав він.

 

Пристайко зазначив, що якщо Мінський процес не виконується, і "ми застрягли в ньому, втрачаємо людей, гроші, і ця пухлина, яка "живе в нас", отруює нас, не дає нам стартувати вперед, не дає розвиватися як державі", тоді потрібно звертатися до світової спільноти з тим, що Україні потрібна, напевно, "місія з підтримання миру між нами, а найкраще, на всіх окупованих територіях".

 

"Дотепер ця ідея не знайшла розуміння, незважаючи на те, що про це говорили багато і попередній президент, і хто завгодно. Світова спільнота не готова, щоб цей миротворчий контингент або контингент із підтримки миру, якщо говорити правильніше, допоміг нам відновити хоча б ситуацію, коли ніхто не вбиває на нашій землі людей", - пояснив він.

 

"Третій трек, напевно, буде, коли ми зовсім нічого не зможемо зробити, і потрібно буде йти за "кіпрським сценарієм" або за якимось іншим", - додав міністр.

 

Пристайко також підкреслив, що нинішня українська влада "нікуди не поспішає" в розв'язанні конфлікту на Донбасі, але задався питанням, а чого їй пропонують чекати.

 

"Коли вб'ють "достатньо" наших солдатів? Скільки ми повинні втратити конкретно людей? Зараз ми втрачаємо до 14 тис. Почекаємо до 28 тис. І тоді почнемо працювати? Ми вважаємо, що весь той час, який ми вже втратили на те, що вели переговори, як я тепер з'ясовую, про те, що ніколи не збиралися виконувати, з самого початку ... я не вважаю, що це нормальне ставлення до своїх партнерів, включно з німцями і французами. Говорити їм, що будемо щось робити, домовлятися з вами, але насправді не збираємося цього виконувати. А тепер ми більше того, скажемо, що ми ще потягнемо", - зазначив він.

 

Раніше російська сторона аявила, що для зустрічі лідерів "нормандської четвірки" необхідне виконання ще однієї умовия - завершити розведення сил в Петровському і Золотому.

 

Як повідомляла УМ, розведення сил і засобів в Золотому і Петровському Луганської області не почалося 7 жовтня, оскільки кілька днів тому бойовики обстріляли ці населені пункти.

 

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль має певний вплив на бойовиків на Донбасі, але гарантувати відведення військ не може.

 

Тим часом мешканці Золотого-4 ухвалили звернення до президента Зеленського, у якому вимагають скасувати розведення військ.